Tiramisu je među našim omiljenim slasticama, tako lagan, kremast, mekan i još s okusom kave - ma ne može bolje! Međutim, koliko god na oko izgledao jednostavnim, jednom kada ga krenete spremati shvatit ćete da tu ima puno posla.
Ako ste se zaželjeli ovog kolača, a ne provode vam se sati u kuhinji za vas smo pronašli verziju koja zahtijeva puno manje posla, a okus je, usudili bi se reći, možda čak i bolji. Uz to, ovako posluženi tiramisu kolačići ljepši su za posluživanje i olakšavaju dijeljenje.
Tiramisu kolačići
Sastojci:
Biskvit:
200 g maslaca
200 g smeđeg šećera
100 g granuliranog šećera
2 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
120 g glatkog brašna
2 žličice kave
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
85 g isjeckane tamne čokolade
Punjenje:
350 g vrhnja za šlag
250 g mascarponea
50 ml likera od kave
2 žličice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
kakao prah za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i premažite dva standardna kalupa za 12 muffina maslacem, ako nemate dva pecite u dvije ture. U zdjelu za miksanje dodajte maslac, smeđi šećer i granulirani šećer i mijesite dok smjesa ne postane glatka i prozračna, otprilike oko 4 minute. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije te nastavite miksati dok smjesa ne postane pjenasta, otprilike oko 3 minute.
U drugoj posudi umutite brašno, prah kave, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajte suhe sastojke u prethodno napravljenu smjesu s maslacem i miksajte dok se ne sjedini, a zatim umiješajte i komadiće čokolade.
Stavite po dvije žlice tijesta u svaki od kalupa za muffine. Prstom napravite udubinu u sredini tijesta. Pecite kolačiće dok ne porumene, oko 15 minuta.
Dok su kolačići još topli, namažite dno čaše maslacem i pritisnite u sredinu svakog kolačića kako biste napravili udubljenje. Pustite da se ohladi 15 minuta u kalupu, a zatim kolačiće premjestite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.
Za pripremu kreme istucite vrhnje, mascarpone, liker, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i sol dok se ne formiraju mekani vrhovi, oko dvije do tri minute. Žlicom stavljajte nadjev od mascarponea na svaki od kolačića, a s preostalim nadjevom ukrasite vrh. Obilno pospite kakaom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....