StoryEditorOCM
Slanorecept za pet

Salata od kupusa koja je zasluženo pravi specijalite: sastojci su super, a zahvaljujući ovom koraku sve postaje još bolje

Piše T. S. M.
23. rujna 2024. - 12:40

Salata od kupusa može se napraviti na tisuću načina. Može biti sasvim jednostavna, ako se koriste samo kupus, ocat, sol i maslinovo ulje, jako je fina kad se umjesto spomenutih začina koristi kremasti preljev za salatu, a izvrsna je i kad se kupusu pridruži drugo povrće, poput mrkve. Međutim ono što Grci rade sa salatom od kupusa zaista je nešto posebno.

Jedan pod specijaliteta grčke kuhinje je politiki salata, a omiljena je zbog svog kiselkastog i osvježavajućeg okusa koji se isprepleće s prirodnom slatkoćom kupusa i mrkve. Pored mrkve, kupusu se najčešće pridružuju celer, ponekad paprika, a nekad i masline, dok okus podižu češnjak, limun, peršin i ponekad origano.

Sve skupa čini baš lijepu kombinaciju uz koju čak i najjednostavnija jela poput brzo pečenih odrezaka ili frigane ribe postaju ukusan i zasitan ručak.

image
Shutterstock

Politiki salata

Sastojci:

1/4 bijelog kupusa
1/4 ljubičastog kupusa
3 mrkve
2 stabljike celera
2 režnja češnjaka
1 crvena paprika
1 limun
200 g vode
50 g octa, bijelog
100 g maslinovog ulja
1/2 vezice peršina
prstohvat origana
sol

Dodatno:

1/2 žličica octa, bijelog
1 žlica maslinovog ulja
sol, papar

Priprema:

Crveni i bijeli kupus narežite na tanke trakice, stabljike celera nasjeckajte, mrkvu naribajte, a limunu ocijedite sok.

Pomiješajte limunov sok i vodu pa ih prolijte po usitnjenom povrću, posolite ga i promiješajte pa ga ostavite da odstoji oko pola sata. Po isteku navedenog vremena prebacite povrće u cjedilo i pritisnite ga rukama da izvučete višak vlage.

Povrće stavite u zdjelu, dodajte ocat, maslinovo ulje, origano, sitno nasjeckani peršin i češnjak pa promiješajte.

Salatu prelijte octom i uljem, po potrebi još posolite, popaprite krupno mljevenim paprom te ukrasite crvenom paprikom narezanom na trakice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 12:40