Kad počne sezona mladih krumpira, teško se odlučiti što sve s njima napraviti. Neki će reći da su najslađi kad se lijepo ispeku, drugi, pak, tvrde da se kuhanjem bolje očuva izvorni okus. Nama su dragi i jedni i drugi, no danas smo raspoloženi za one na salatu.
Odličan recept za salatu od mladih krumpira stiže nam iz njemačke kuhinje, gdje ih kombibiraju s hrskavo prženom slaninom, ljubičastim lukom, mladim lukom i koprom. Zvuči jako dobro, zar ne? Toliko dobro i bogato da nam se čini kako uz ovu salatu uopće nije potrebno glavno jelo...
Za najbolji uspjeh ovog jela pokušajte nabaviti krumpire jednake veličine kako bi se kuhali u isto vrijeme. Najbolje bi bilo koristiti krumpir neke crvene sorte, a ako ne možete nabaviti crveni krumpir, poslužit će bilo koji voštani krumpir.
Ova fina krumpir salata u hladnjaku će se dobro držati do tri dana. Neki kažu pet, a tvrde i da ju se može podgrijati, ali mi vam to ne bismo savjetovali jer s krumpirom se ne valja igrati.
Njemačka salata od krumpira
Sastojci:
1 kg mladog crvenog krumpira
100 g slanine
85 ml jabučnog octa
65 ml ulja (obično se koristi suncokretovo)
3 žlice svježeg kopra
2 žličice šećera
2 žličice soli
2 sitno mlada luka
1/4 ljubičastog luka
Priprema:
Skuhajte krumpir u kori, malo ga ohladite pa ga ogulite i narežite na ploške.
Slaninu narežite na kockice i prepržite. Dodajte joj ljubičasti luk narezan na ploške pa ga pirjajte dok malo ne omekša. Dodajte jabučni ocat i šećer pa ih kuhajte uz miješanje dok ocat ne provrije. Dodajte ulje i pirjajte još 2 minute.
Prelijte krumpir mjeešavinom luka, slanine i octa, posolite, dodajte nasjeckani mladi luk i začine pa sve dobro izmiješajte i odmah poslužite.