StoryEditorOCM
SlanoLAGANO, A MOĆNO

Salata od ovog povrća spasit će vas nakon pretjerivanja u hrani. Nije riječ o kiselom kupusu, ali predivno osvježava

Piše T. S. M.
26. prosinca 2024. - 13:21

Bakalar, pašticada, sir, pršut, sarme, pečenje, kolači... sve ste s guštom pojeli, a salate se - osim francuske - niste sjetili? E, sad bi vam mogla dobro doći, osvježot će vas i olakšati vam probavne smetnje. 

A znate li koja će vam salata najbolje "sjesti"? Odlučite li se za zelenu ili onu od kiselog kupusa, nećete pogriješiti, ali ako posegnete za ovim povrćem, možete biti sigurni da činite pravu stvar jer dokazano ublažava posljedice pretjerivanja u teškoj spizi.

Pogledajte imate li negdje u hladnjaku koji krastavac. Ne kiseli nego onaj svježi. Spasit će vas, osobito kad mu dodate još par sastojaka koji otklanjaju probavne tegobe, smanjuju osjećaj težine i nadutosti, a čak ćete i uživati.

image
Shutterstock

Krastavac je, naime, na glasu kao namirnica koja razrjeđuje probavne sokove - muči li vas refluks, spasit će vas: njegov je sastav blago lužnat, što neutralizira kiselinu. Osim toga, krastavac je namirnica koja hidrira organizam ispaćen slavljenjem i pretjerivanjem u suhomesnatim delicijama i drugoj teškoj hrani.

Salata od krastavaca 

Sastojci:

2 krastavca
1/8 korijena celera (ili 1 stabljika)
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice jogurta
1 žličica svježeg kopra (ili 1/2 žličice suhog)
1 žličica lišća koromača (ili 1/4 žličice sjemenki koromača)
1 žličica svježe metvice (ili 1/2 žličice suhe)
sol

Priprema:

Narežite krastavce na ploškice, a korijen celera naribajte, odnosno nasjeckajte stabliku na kolutiće.

Začine, ulje i jogurt dobro izmiješajte pa umak prelijte po krastavcima, lagano promiješajte i ostavite u hladnjaku 10-15 minuta da se sastojci prožmu pa poslužite.  
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 13:23