StoryEditorOCM
Slanoodlična ideja

Škampe na ovaj način mnogi nikad nisu probali. Splićanin ima top recept, otkrio nam je sve tajne. Čuvajte se jedne stvari

Piše T. S. M.
24. svibnja 2024. - 13:21

Jutros je splitska ribarnica puna škampi, a to nas je podsjetilo da smo nedavno naišli na neobično, ali vrlo intrigantnu ideju za njihovu pripremu. Jeste li ikad pokušali škampe ispeći ispod peke?

Splićanin Marijan Zujić, vrlo aktivni član Facebook grupe Lipa spiza dalmatinska, nedavno se pohvalio primamljivim fotografijama i vrlo detaljnim i informativnim receptom za ovo jelo. Dopustio nam je da vam ga prenesemo, a uz pune kašete škampa na peškariji i vikend na vidiku, vjerujemo da će vam dobro doći.

Prema njegovom receptu škampi se peku zajedno s ribom i krumpirom, a šjor Marijan tvrdi da mu je to najdraži način njihove pripreme.

image
Privatni album

"Neobično jelo, koje mi baš i nije često na jelovniku. Na početku naložim dobru vatru na mjestu gdje će se staviti tacna da se dobro ugrije cigla na ognjištu jer i ona peče. Ostatak zapaljenih drva prebacim u željeznu košaru na ognjištu, a žerava se lopaticom stavi na ugrijanu peku. Poslije se ispod košare, po potrebi, vadi žerava i nadodaje na peku.

Očisti se riba, u ovom slučaju grdobina od 2 kg i dva mola težine oko 1 kg svaki, te posoli. Očisti se krumpir, oko 0,3 kg po osobi, izreže se, posoli, polije suncokretovim uljem i dobro izmiješa te stavi na ribu. Može se još dodati cijela glavica češnjaka, neoguljena, te doliti malo biljnog ulja po potrebi.

Tacnu s ribom i krumpirima postaviti na ugrijano ognjište, pokriti ugrijanom pekom na kojoj je žerava. Prvo podizanje peke je nakon 25-30 min, s jakom žeravom se ne treba pretjerivati, vatra gori u košari sa strane i prema potrebi malo po malo nadodavati žeravicu. Poslije, nakon dvadesetak minuta, provjeriti ribu i krumpir te ih, ako treba, velikom žlicom politi uljem iz tacne i vratiti natrag. Početnici rade uglavnom iste pogreške, posebno na kraju pečenja, pretjeraju s jakom žeravom i "zapale" ili izgore jelo.

image
Privatni album

Pred sam kraj pečenja, zadnjih desetak minuta, kad žerava oslabi, uliti 1-2 dcl bijelog vina, malo domaćeg maslinovog ulja te ubaciti škampe na vrh po pečenim kumpirima. Kad je jelo gotovo, prije stavljanja na stol, može se posuti sitno sjeckanim peršinom. Servirati uz sezonsku salatu te hladno bijelo vino. Važna napomena, tijekom pečenja, ne dirati ribu da se ne raspadne, nema se potrebe okretati ribu jer se ispod peke ravnomjerno peče.

Veći škampi izvrsni na sve načine ali meni su ovako najbolji, trebate ih probati spremljene na ovaj način", zaključio je svoju objavu naš stručnjak.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 05:15