StoryEditorOCM
Slanochefova receptura

Splićani obožavaju njegove sirnice, a nama je otkrio svoj recept: evo kako tradicionalnu slasticu radi chef Fabricio

Piše Vinko Paić
15. ožujka 2024. - 11:11

Ako ste vjerni pratitelji popularnog showa Masterchef, poznatog istarskog cheefa i sommeliera Fabricija Vežnavera, sjetit ćete se kao jednog od gostujućih članova žirija.

Posljednjih godinu dana živi u Splitu gdje se sa suprugom Ljiljanom, darovitom slastičarkom, doselio iz Umaga.

U malom mjestu Zambratija nedaleko Savudrije supružnici su vodili restoran Pergola, obiteljsku konobu koju je godinama vodio i njegov otac. Kad je Fabricio preuzeo posao od nje je napravio ‘food design‘ restoran oduševivši svoje goste kreativnošću, istančanim smislom za izbor i spajanjem namirnica kao i tehnikom pripreme.

- Kad sam otvarao restoran mnogi su me pitali kako mislim uspjeti u tom selu. Od početka sam im govorio: ‘Ako uspijem da ljudi dođu u Zambratiju zbog mene, već sam na dobrom putu.‘ Ponosan sam jer su mnogi u tu malu Zambratiju doista dolazili zbog Pergole i gastrononskog doživljaja koji će zauvijek pamtiti. Naši gosti su uglavnom bili Austrijanci, Slovenci, Talijani, Švicarci i Francuzi - prisjetio se naš sugovornik.

image

Fabricio Venžaver

Ante Čizmić/Cropix

Zbog njegovih su jela i slastica gosti iz raznih zemalja dolazili u malenu Zambratiju u Istri. Jedno od najpoznatijih jela bili su carpaccio od lista s prahom od maslinova ulja, fregola sarda s vrganjima, polusirovi škamp s kremom od jabuke i badema i slane fritule s algama.

- Menije smo mijenjali svaka dva mjeseca. Prilagođavali smo se gostima, želeći im ponuditi drugačiji degustacijski menu od onog koji su kušali za svog posljednjeg posjeta. Naš menu ovisio je o ponudi namirnica, inspiraciji, pa čak i - klimatskim promjenama. Mom se kumu svidjelo kako smo prezentirali jela, od izbora tanjura do slaganja boja. Naime, u meniju nismo ponavljali ni jednu namirnicu, a za svaki slijed koristili smo drugačiji tanjur i pribor za jelo kako bi doživljaj bude još potpuniji - govori Fabricio.

Restoran je uvršten u Michelinov vodič, a svoju veličinu u gastronomskom svijetu Fabricio je potvrdio 2019. godine kada mu je uručena Gault&Millau nagrada za chefa sutrašnjice, dok je 2021. u izboru Gault&Millau proglašen chefom godine u Hrvatskoj.

- Za uspjeh je potrebno talenta, znanja, iskustva i strasti za ono što radite, ali i velika volja i trud, te u mom slučaju i nos moje žene - šali se i dodaje.

- Lili je slastičarka i sljedbenica recepata. Ja ne volim mjeriti, vagati i računati, ponekad i pogriješim, ali tu je zato moja Lili koja me kao najbolji degustator vrati na pravi put.

Prije preseljenja u Split Fabricio je odlučio nakon 27 godina zatvoriti svoj mali hedonistički raj kako bi se u potpunosti mogao posvetiti poslu direktora razvoja svježih proizvoda u korporaciji Tommy.

image

Fabricio Venžaver

Ante Čizmić/Cropix

- Drugačije je u Dalmaciji, ljudi su ovdje više otvoreniji, ali i temperamentiniji, pa mi je trebalo i malo prilagodbe - smije se Vežnavar.

- Naravno da mi nedostaje Istra, jer to je ipak moj dom, ali tu nostalgiju nadoknadim čestim putovanjima, pa mogu reći da zapravo živim na relaciji Split Umag - kaže Fabricio.

Za njega mnogi poznavatelji gastronomije kažu da je jedan od najboljih, ako ne i najbolji istarski kuhar, čija su jela nadaleko poznata. Jednostavna su i konkretna prema starim receptima domaće kuhinje, a upravo su takve i sirnice koje je osmislio sa svojim timom Joškom Galićem i Muhamedom Abazovićem.

- Napravili smo klasičnu, a opet drugačiju sirnicu. Razlikuje se od ostalih po tome što se za njenu pripremu koriste kiseli prirodni kvasac, jaja iz podnog uzgoja i drugačija glazura - govori Fabrizicio.

S našim je čitateljima odlučio podijeliti recept za ove sirnice, koje se uoči Uskrsa mogu kupiti u trgovinama Tommya i Bobisa, a sudeći po prvim komentarima Splićanima, Fabricio i njegov tim napravili su i više nego odličan posao.

image

Fabricio Venžaver

Ante Čizmić/Cropix

Pa ako ste mislili ovog Uskrsa napraviti sirnice u vlastitoj kućnoj radinosti evo cijelog postupka.

Za pripremu ove sirnice prvo morate početi s kvascem i u posudu uliti prosijano brašno, prirodni (sourdough) kvasac, a zatim dodati vodu i kratko promijesiti.

Pričekajte da se tijesto počne dizati. Nakon što dobijete lagano ljepljivo tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom otprilike jedan do dva sata. Nakon isteka vremena u šalicu planetarnog miksera uspite kvasac, jaje i 120 grama šećera.

Sipajte 200 grama prosijanog brašna i počnite mijesiti nastavkom za tijesto. Čim se počne dizati dodajte sol i 65 grama maslaca sobne temperature te nastaviti mijesiti.

Tijesto mijesite na dasci za tijesto nekoliko minuta dok ne postane glatko, zatim ga stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže još dva sata. Nakon što to vrijeme istekne, dignuto tijesto prebacite u zdjelu planetarne miješalice, dodajte žumanjke, preostalih 40 grama šećera, naribane korice naranče i limuna, 100 grama brašna te mijesite još 5 do 10 minuta.

To je dovoljno vremena da se tijesto dobro izmijesi. Primijetit ćete da će zdjela miksera ostati čista. Dodajte preostalih 75 grama maslaca, malo po malo, i kada se sjedini, prebacite tijesto na dasku za tijesto te ga podijelite na dvije polovice od otprilike 400 grama svaka.

image

Fabricio Venžaver

Ante Čizmić/Cropix

Rukama dobro zaokružite tijesto tako da dobijete dvije zategnute kugle. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu još dva sata. Nakon što smjesa dobro nabubri, napravite rezove u obliku slova Y vrlo oštrom oštricom, potpuno umetnuvši oštricu u sferu dok ne dodirne posudu za kapanje. Izvedite ovu operaciju, pazeći da ne povučete tijesto dok ga režete, a zatim potpuno utonete u sferu, ulazeći i izlazeći, s vremena na vrijeme, s oštricom.

Premažite površine oba hvataljka umućenim žumanjkom i mlijekom, pecite na 165 stupnjeva 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na ventilaciji ili u statičnom načinu rada na 180 stupnjeva 35 minuta. Na kraju pečenja poželjno je prije posluživanja probati čačkalicom u sredinu.

I to je to. U slast!

SASTOJCI

ZA KVASAC

Brašno 100 g

Voda 100 g

Prirodni kvasac (sourdough) 40g

 

ZA TIJESTO

Šećer 160 g

00 brašna 300 gr

Jaja 1

Žumanjci 4

Maslac 135 g

Sol 1 prstohvat

Limunova korica (da nije tretirana)

Narančina kora (da nije tretirana)

 

PREMAZ

Bjeljanjak

Brašno od badema

Šećer

Šećer u granulama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 04:48