Protekle smo zime često uživali u podvarku, starinskom specijalitetu od kiselog kupusa i suhog mesa, najprije kratko kuhanih, a zatim lijepo zapečenih u pećnici. Sad kada uživamo u obilju mladog kupusa, vrijeme je za ljetnu verziju ovog ukusnog i ekonomičnog jela.
Princip je isti: najprije se na masnoći ispirja meso, pa se zatim u istoj teći pirja kupus sa začinima. Kad kupus omekša, prebaci se u posudu za pečenje, po njemu se posloži meso pa sve ide u pećnicu. Dok se meso peče, pustit će sokove i razviti okuse, a kupus će sve to upiti i postati tako dobar - za prste polizat‘!.
Naš recept podrazumijeva piletinu, no ako želite, možete koristiti i bržole, roštiluj kobasice, pancetu ili nešto drugo po pizboru. Izvorno se uz kupus može koristiti i ribana mrkva, no nećete pogriješiti ni ako dodate malo svježe, tanko rezane crvene slatke paprike.
Ovo je jedno od jela kao stvorenih za one ljetne dane kad vrućine malo popuste pa se isplati pripremiti veću količinu hrane, da je preostane za dane kad sunce opet upeče i otopi nam volju za kuhanjem.
Podvarak od svježeg kupusa s piletinom
Sastojci:
1 kg piletine
4-5 žlica ulja
1 žlica mljevene slatke paprike
1 glava kupusa
1 luk
2 rajčice ili malo koncentrata pomiješanog s vodom
2 lista lovora
malo ružmarina
sol, papar
Priprema:
Kupusa sitno nasjeckajte i natrljajte ga solju pa ga ostavite da malo odstoji i pusti vodu.
Sitno nasjeckajte luk, a piletinu usitnite na manje komade i začinite. Poželjno je koristiti komade s kostima i kožom.
Na zagrijanom ulju ispržite piletinu s obje strane pa je maknite iz posude, a na istu masnoću stavite luk. Pirjejte ga dok ne uhvati boju pa dodajte ocijeđeni kupus, narezane rajčice i začine.
Zalijte vodom, ne pokrivajući kupus, pa kuhajte na umjerenoj temperaturi dok kupus nije napola gotov.
Prebacite kupus u posudu za pečenje, po vrhu poredajte piletinu pa pecite na 200 stupnjeva dok se piletina ne ispeče.