Što vam treba za skuhati dobar gulaš? Meso, naravno. Ali jeste li znali da se gulaš može skuhati i bez mesa? Gulaš od krumpira starinsko je jelo austrijske kulinarske tradicije koje je nekoć bilo rezervirano za vrijeme posta i doba nestašice, a danas ga se može pronaći u restoranima.
Jelo je bilo poznato i kod nas, neki su ga nazivali ćoravim gulašem, no unatoč tome nije nimalo "gluvo". Ipak, teško da ćete ga pronaći u našim restoranima, osobito pod takvim nazivom.
Šteta je da to jelo padne u zaborav jer je zgodno za prilike kad nam nije do mesa. Mesoljupci, ne brinite, premda ne sadrži komade mesa, sastav mu je upotpunjen kobasicom.
Gulaš od krumpira
Sastojci:
6 krumpira
2 luka
2 režnja češnjaka
2 dimljene kobasice
2 lista lovora
1,5 l vode
2 žlice ulja
1 žlica octa
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica mljevene slatke paprike
1 žličica mljevene ljute papričice
1 žličica mažurana
3/4 žličice sjemenki kumina
1/2 žličice šećera
sol, papar
Priprema
Krumpir ogulite i narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
Na zagrijanom ulju uz miješanje pirjajte luk dok ne omekša, zatim smanjite vatru i pirjajte ga još 15-ak minuta dok luk ne porumeni. Dodajte češnjak, a kad zamiriše dodajte obje vrste paprike i koncentrat rajčice, mažuran i kumin. Promiješajte i dodajte ocat, šećer, sol, papar i lovor.
Dodajte oko 750 ml (vruće) vode i krumpir. Kuhajte uz povremeno miješanje i dodavanje vode po potrebi. Kad je krumpir napola kuhan dodajte kobasicu narezanu na ploške. Kad je krumpir kuhan, izvadite dio i izgnječite ga vilicom ili gnječilicom za krumpira pa smjesu vratite u lonac i kuhajte još par minuta da se jelo zgusne.Izvadite lovor, kušajte treba li još soli i poslužite.