Mnogi žive u zabludi da je za najveće specijalitete neophodna dugotrajnam od sto i jednog koraka sastavljena priprema koja podrazumijeva dugotrajno dežuranje uz špaher, ali nije tako. Istina, za neka poznata jela treba osigurati poprilično vremena i strpljenja, no postoje mnoga očaravajuće ukusna i poprilično im presivna jela koja se spremaju vrlo brzo i jednostavno.
Jedno od takvih je svinjski filet s gljivama. Filet, fillet mignon, pečenica, lungić ili kako ga već želite zvati, zahvalan je komad mesa koji samo najvećim šeprtljama neće ostati sočan. Koristite li ga u ovom receptu, čak i ako ste se prepoznali u prethodnom komentaru možete biti sigurni u uspjeh.
Filet s gljivama i marsalom - u ovom slučaju radi se o suhoj marsali, pa je nemojte mijenjati prošekom, nego nekim suhim bijelim vinom poput sivog pinota - priprema se poprilično brzo, a ostavlja dojam kao da ga je pripremao netko tko se jako dobro "tendi" u kužinu.
Filet s gljivama i marsalom
Sastojci:
800 g svinjskog fileta
300 g mini šampinjona
3 žlice gustog vrhnja
3 žlice maslinovog ulja
2 žlica maslaca
1 žlica brašna
2 ljutike (ili jedan manji ljubičasti luk)
120 ml suhog vina marsala
240 ml pileće juhe
sjeckani peršin
sol, papar
Priprema:
Očistite filet od viška masnoće i opne pa ga narežite na deblje medaljone, pritisnite dlanom, meso posolite i popaprite.
Zagrijte 3 žlice ulja i 1 žlicu maslaca, kad se maslac otopi i zapjeni, dodajte meso i pržite dok ne porumeni, 2 do 3 minute, zatim okrenite pa pržite još dvije minute. gotovo meso izvadite na tanjur. Nemojte pretrpati tavu, bolje je raditi u serijama.
Rastopite preostali maslac, dodajte ljutiku i prstohvat soli pa pirjajte uz miješanje oko 30 sekundi. Dodajte gljive i kuhajte dok sva tekućina od gljiva ne ispari i dok gljive ne poprime zlatnu boju, oko 3 minute. Pospite brašnom i dodajte marsalu.
Pustite da marsala kuha dok gotovo potpuno ne ispari pa dodajte pileću juhu i kuhajte dok se smjesa ne reducira na pola, oko 3 minute. Umiješajte vrhnje i peršin. Vratite svinjetinu pa pirjajte još 2 do 4 min.
Kušajte ima li dovoljno soli i papra pa poslužite ukrašeno peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....