Gljive su nutritivno vrijedna namirnica koju bismo trebali češće jesti, a tjestenina je mnogima najomoljenije jelo - zbrojite dva i dva i eto vam ideje za današnji ručak. Nudimo vam recept za jednu vrlo posebnu tjesteninu s gljivama, jer za pripremu ovog jela trebat ćete upaliti pećnicu.
Po našem receptu gljive se ne pirjaju na tavi nego se peku zajedno s krem sirom i češnjakom u komadu, a kao dodatak koji jelu daje još više zdravih sastojaka, ali i još zanimljiviji okus na popisu sastojaka pronaći ćete i mladi špinat. Ni njega nećete kuhati niti pirjati, dodat ćete ga gljivama nakon što su pečene pa će svenuti od njihove vrućine i sačuvati sav okus i vitamine.
Jedino što ćete trebati skuhati je tjestenina. Predlažemo vam da koristite mašnice, ali poslužit će i druge vrste koje su vam pri ruci.
Kremasta tjestanina s gljivama i špinatom
Sastojci:
350 g tjestenine po izboru
500 g smeđih šampinjona
150 g krem sira
150 g mladog špinata
1 ljubičasti luk
1 glavica češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
2 žličice timijana
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Zakuhajte posoljenu vodu za tjesteninu pa je skuhajte prema uputama na pakiranju.
Gljive narežite na deblje ploškice, dodajte im lisnato narezan luk i nasjeckani timijan, posolite ih i popaprite te prelijte uljem. Dobro promiješajte, dodajte kremasti sir (nemojte ga miješati, samo ga iskrenite iz pakiranja) i cijelu glavicu češnjaka kojoj ste odrezali vrh.
Pecite 20-ak minuta odnosno dok gljive ne omekšaju, a češnjak se ne ispeče.
Istisnite češnjak iz ljuske i dodajte ga gljivama, promiješajte, dodajte mladi špinat, ponovno promiješajte pa ubacite skuhanu tjesteninu i sjedinite sve sastojke. Pustte par minuta da se okusi prožmu, a špinat svene od topline pa poslužite. Po želji dodajte naribani parmezan.