Sve se više govori o tome koliko je tunjevina iz konzerve puna sastojaka koje u njoj ne bi smjele biti i čini se da je opravdano pod povećalom. Spominju se povišene koncentracije žive, nedavno se pisalo da je problematična i razina cinka koji u ribu dospijeva iz same konzerve, no ostaje činjenica da je konzervirana tuna vrlo zgodna stvar kojom ćemo lako i brzo utažiti glad, a može nam poslužiti i za pripremu finih jela, od pašteta i sendviča do različitih salata i tjestenina.
No izbjegavanjem konzervirane tune ne morate prekrižiti ovu namirnicu. Možete je napraviti i sami. Konzerva vam neće biti potrebna, a očuvat će vam se mjesecima. Poslužit ćete se starinskom tehnikom koju ćete lako izvesti čak i u najoskudnije opremljenoj kužini. Nudimo vam starinski, domaći, tradicionalni recept.
Tuna kao zimnica
Sastojci:
3 kg tune
200 g soli
150 ml octa
papar u zrnu
listovi lovora
kapari
maslinovo ulje
voda
Priprema:
Tunu operite, maknite joj glavu i utrobu pa je stavite u široku teću. Zalijte je s dovoljno vode da je potpuno prekrije, dodjte sol i ocat pa ribu stavite kuhati. Čim uzavre, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte oko dva sata. Ostavite je u cjedilu oko 24 sata, a zatim je očistite od kože, drače i kosti, potrudite se ukloniti sve crne mrljice krvi jer su neugodnog okusa.
Komade očišćene ribe slažite u staklenke, naizmjenično s paprom u zrnu, lovorovim listom i kaparima te ih zalijte kvalitetneim maslinovim uljem tako da u potpunosti prekrije ribu. Udarite koji put dnom staklenke o stol kako bi izašli svi mjehurići zraka pa staklenke dobro zatvorite i pospremite na tamno i hladno mjesto, možete ih i sterilizirati u pećnici zagrijanoj na 70-100 stupnjeva.
Osim što ćete ovako pripremljenu tunu moći jesti mjesecima, moći ćete koristiti i ulje kojim ste je zalili.