StoryEditorOCM
Slanodelikatesa

Tunjevina iz konzerve na zlu je glasu, ali ovaj starinski način čuvanja omogućit će vam da u tuni uživate mjesecima

Piše T. S. M.
13. rujna 2024. - 10:37

Sve se više govori o tome koliko je tunjevina iz konzerve puna sastojaka koje u njoj ne bi smjele biti i čini se da je opravdano pod povećalom. Spominju se povišene koncentracije žive, nedavno se pisalo da je problematična i razina cinka koji u ribu dospijeva iz same konzerve, no ostaje činjenica da je konzervirana tuna vrlo zgodna stvar kojom ćemo lako i brzo utažiti glad, a može nam poslužiti i za pripremu finih jela, od pašteta i sendviča do različitih salata i tjestenina.

No izbjegavanjem konzervirane tune ne morate prekrižiti ovu namirnicu. Možete je napraviti i sami. Konzerva vam neće biti potrebna, a očuvat će vam se mjesecima. Poslužit ćete se starinskom tehnikom koju ćete lako izvesti čak i u najoskudnije opremljenoj kužini. Nudimo vam starinski, domaći, tradicionalni recept.

image





 

Nikola Vilić/Cropix

Tuna kao zimnica

Sastojci:

3 kg tune
200 g soli
150 ml octa
papar u zrnu
listovi lovora
kapari
maslinovo ulje
voda

Priprema:

Tunu operite, maknite joj glavu i utrobu pa je stavite u široku teću. Zalijte je s dovoljno vode da je potpuno prekrije, dodjte sol i ocat pa ribu stavite kuhati. Čim uzavre, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte oko dva sata. Ostavite je u cjedilu oko 24 sata, a zatim je očistite od kože, drače i kosti, potrudite se ukloniti sve crne mrljice krvi jer su neugodnog okusa.

Komade očišćene ribe slažite u staklenke, naizmjenično s paprom u zrnu, lovorovim listom i kaparima te ih zalijte kvalitetneim maslinovim uljem tako da u potpunosti prekrije ribu. Udarite koji put dnom staklenke o stol kako bi izašli svi mjehurići zraka pa staklenke dobro zatvorite i pospremite na tamno i hladno mjesto, možete ih i sterilizirati u pećnici zagrijanoj na 70-100 stupnjeva.

Osim što ćete ovako pripremljenu tunu moći jesti mjesecima, moći ćete koristiti i ulje kojim ste je zalili.
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 13:45