Za mnoge dan ne počinje prije nego što ispiju prvu šalicu kave. To je ritual, povod okupljanja i izgovor za višesatno sjedenje u kafiću. Glavno pitanje koje se upućuje konobarima kada vani već smrači je: ‘Radite li još kave?‘.
Za one kojima kava paše u svako doba dana i noći pronašli smo recept za domaći liker od kave. Tako ćete moći istovremeno uživati u omiljenim zrncima kave i alkoholu - koja neodoljiva kombinacija!
Uz to, izrada domaće verzije kahlue je iznenađujuće jednostavna. Trebat će vam svega par sastojaka, priprema je zabavna i brza, a uvjerit ćete se i da je kućna verzija jeftiniji i ukusnija od likera kupljenih u trgovini.
Domaća kahlúa - Liker od kave
Sastojci:
1 litra bijelog ruma
200 g šećera
450 g zrna kave
korica pola jedne naranče (samo gornji sloj)
2 štapića cimeta
2 mahune vanilije
Priprema:
Ako ćete raditi u više boca (preporučljivo) u svaku stavite jednaku količinu sastojaka. Najbolje je podijeliti sve na četiri i puniti toliko staklenih boca. Kad ste ih napunili jednakom količinom gore spomenutih sastojaka, dobro promiješajte (koristite drveni štapić) i spremite na hladnije, mračno mjesto. Miješajte sadržaj boca jednom do dvaput tjedno i ostavite ih da stoje 3 tjedna - što duže odstoje, to je okus puniji.
Jednom kad primijetite da je tekućina u bocama poprimila bogatu boju ambera, znate da je vaš liker spreman za konzumaciju. Servirajte ga samoga, s ledom ili obogaćenog šlagom ili istučenim vrhnjem. Pospite zrncima mljevene kave i uživajte u aromatičnom piću u društvu ukućana.