Ljubitelji kroštula, jedne od naših najstarijih i najpoznatijih tradicionalnih slastica, mogli bi se naljutiti što im uopće predlažemo recept za poljsku verziju ove hrskave slatkarije, ali prije nego nam upute pisani prigovor molimo ih da malo prostudiraju naš prijedlog jer sadrži par zgodnih caka koje ovu inačicu čine vrlo zanimljivom.
Poljske kroštule odnosno Faworki, Chrusciki ili "anđeoska krila" prave se od tijesta koje je nešto bogatije od onoga za dalmatinske kroštule jer sadrži više jaja (doduše obično samo žumanjke) te također i kiselo vrhnje.
Ulogu rakije iz našeg recepta u ovom slučaju preuzima rum, u nekim verzijama bijeli ocat, a oni koji su ih probali tvrde da je taj dodatak zaslužan ne samo za to da bi faworke za vrijeme prženja upile manje masti nego i da bi bile još hrskavije.
Poljske kroštule (faworki)
Sastojci
300 g brašna
6 žumanjaka
3 žlice kiselog vrhnja
2 žlice bijelog šećera
2 žlice maslaca, omekšalog
1 žlica ruma
1 prstohvat soli
2 šalice biljnog ulja za prženje
šećer u prahu
Priprema:
Pomiješajte brašno, žumanjke, kiselo vrhnje, šećer, maslac, rum i sol u velikoj zdjeli. Dobiveno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa ga izrežite na šire trake, svakoj u sredini načinite prorez pa kroz taj prorez provucite jedan kraj tijesta.
Pržite ih u vrelom ulju i posipajte šećerom u prahu pa odmah poslužite.