Svježiji dani i duže noći bude nam apetit i izazivaju želju za jelima od kojih se onima što baš i ne vole jesti diže kosa na glavi. Recimo, za polama od krumpira. Lijepo zapečenim pa premazanim kajmakom ili krem sirom, ukrašenim feticom pancete i kojim kolutićem mlade kapulice. Mmmm... Nije loša ideja, zar ne?
Ali kad već palite pećnicu, prepustite se do kraja (odnosno pustite se od kraja). Napravite pole po receptu koji je dostojan najvećih bonkulovića. Baš nam je takav jedan pri ruci.
Caka je u tome da se krumpir najprije ispeče, potom izdubi, a zatim se to izdubljeno meso krumpira pomiješa s kiselim vrhnjem i maslacem za kremastu teksturu uz još par dodataka za bolji okus. Rezultat je prava bomba, stoga budite oprezni...
Punjene pole
Sastojci
100 g ribanog pikantnog, ali topivog sira poput cheddara
50 g maslaca
50 g kiselog vrhnja
4 veća krumpira
6 feta pancete
2 mlada luka
malo peršina
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Krumpir izbodite vilicom ili oštrim nožem i čvrsto zamotajte u foliju. Pecite dok ne omekša, oko 1 sat.
Za to vrijeme nasjeckajte mladi luk i peršin, naribajte sir i prepecite pancetu pa je izdrobite ili nasjeckajte
Pečene krumpire odmotajte pa ih prerežite na pola te iz svakog pažljivo izdubite sredinu.
Izdubljenom mesu krumpira dodajte maslac, kiselo vrhnje, mladi luk, peršin i pola količine naribanog sira te pola količine nadrobljene pečene pancete. Posolite i popaprite.
Žlicom vratite nadjev u svaki krumpir, po vrhu svaki pospite preostalim sirom i pancetom pa vratite u pećnicu na par minuta, samo da se sir otopi. Pospite s još malo mladog luka i peršina pa poslužite