StoryEditorOCM
SlanoOvo morate probati!

Delikatesa za siću: za samo dva eura i 10 minuta posla možete dobiti savršen prilog jelima s roštilja! A to nije sve...

Piše T. S. M.
7. svibnja 2024. - 08:10

Mnogi ljubitelji specijaliteta s roštilja ujedno su obožavatelji pikantne hrane, a ako je i s vama takav slučaj, svidjet će vam se jednostavan recept za prilog koji pršti od okusa i savršeno se slaže s mesom, ćevapima, pljeskavicama, kobasicama i ražnjićima ispečenima na gradelama.

Nećete morati uložiti puno truda, a ni novca, cijeli posao gotov je za manje od deset minuta, a ukupni trošak ne prelazi dva eura. Sad se već sigurno pitate o čemu se zapravo radi, a odgovor je o luku. Ukiseljenom na brzi način.

image
Shutterstock

Postupak ne može biti lakši. sve što trebate napraviti je oguliti i lisnato nasjeckati luk pa ga preliti otopinom octa i začina. Najteži dio je pričekati da kiselina i aromatični dodaci učine svoje. Srećom, ne treba čekati predugo.

Napomenimo da je ukiseljeni luk izvrstan i kao dodatak salatama, sendvičima, tortiljama i burgerima. Osobito dobro ide u salatu od krumpira.

image
Shutterstock

Stupanj pikantnosti prilagodite svoj ukusu povećavajući ili smanjujući navedenu količinu ljutih papričica, a isto možete napraviti i po pitanju slatkoće: volite li slađe dodatke, poput chutneya i karameliziranog luka, dodajte još 3 žlice šećera, a ako su vam draži kiselkasti prilozi poput domaće ljutike i kiselih krastavaca, šećer u potpunosti izostavite.

Ukiseljeni luk

Sastojci

3 ljubičasta luka
200 ml jabučnog octa
100 ml vode
2 lista lovora
6 zrna papra
1 žlica šećera
2 žličice soli
1 žličica pahuljica čilija

Priprema:

Zakuhajte ocat s vodom, dodajte šećer i sol pa kratko prokuhajte da se šećer i sol otope. Ostavite da se hladi dok režete luk.

Ogulite luk pa ga narežite vrlo tanko, najbolje uz pomoć ribeža pa ga prebacite u jednu veću staklenku ili dvije manje, prelijte otopinom octa, dodajte začine i poklopite.

Spremno je za korištenje već kroz pola sata, ali okusi se bolje razviju nakon nekoliko sati. Čuvajte u hladnjaku i potrošite kroz 10-15 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 12:53