Danas je Svjetski dan čokolade, dan kojim se obilježava dolazak čokolade Novog svijeta u Stari. Zbilo se to davne 1550. ali pravim ljubiteljima čokolade i dalje je razlog za veselje.
Mi ovogodišnji Svjetski dan čokolade slavimo uz čokoladne princes krafne. Jeste li ih ikad probali? Ako ih napravite po ovom receptu, zaljubit ćete se u njih, to vam je zajamčeno.
Dobili smo ga od Katarine, koju pratimo na Instagramu Mama Aleni, gdje vas čeka još puno dobrih recepata za slana i slatka jela.
Čokoladne princes krafne
Sastojci:
Tijesto:
200 ml vode
100 ml ulja
Na vrh noža soli
1 žličica šećera
120 g glatkog brašna
2 žlice kakaa
3 jaja
Krema:
500 ml mlijeka
120 g glatkog brašna
100g čokolade za kuhanje
100 g šećera
100 g maslaca
Dodatno:
250 ml slatkog vrhnja
šećer u prahu
Priprema:
Za tijesto zagrijte vodu, ulje, šećer i sol do vrenja pa im dodajte brašno pomiješano s kakaom. Miješajte dok smjesa ne postane glatka (najbolje mikserom) i počne se odvajati od zdjele. Tijesto malo ohladite pa uz miksanje dodajte jedno po jedno jaje. Prebacite tijesto u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom pa istiskujte hrpice promjera 4 cm na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 minuta i nemojte otvarati vrata pećnice dok tijesto nije pečeno.
Za kremu pristavite kuhati 250 ml mlijeka i šećer, a u preostalih 250 ml mlijeka razmutite brašno. U uzavrelo mlijeko ulijte smjesu brašna i mlijeka (najbolje kroz sito da vam ne ostanu grudice) pa uz miješanje kuhate na tihoj vatri kratko dok se smjesa ne zgusne. Maknite je s vatre i dodajte joj izlomljenu čokoladu pa miksajte najmanjom brzinom dok se čokolada ne otopi.
Kremu prekrijte prijanjajućom folijom, pustite je da se ohladi pa uz miksanje dodajte maslac sobne temperature i pospremite kremu u hladnjak na otprilike jedan sat.
Istucite slatko vrhnje.
Krafne prerežite pa ih nadjenite uz pomoć slastičarske vrećice sa zvjezdastim nastavkom. Na kremu stavite slatko vrhnje pa krafne poklopite i pospite šećerom u prahu.