StoryEditorOCM
SlatkoBaron kocke

Čokoladni kolač s malinama i ganacheom: Mila ima recept za kremastu sasticu koja će sve raspametiti, pazite ovo...

Piše T. S. M.
1. studenog 2024. - 08:15

Ponekad nam je sasvim dovoljna kockica čokolade, ponekad nam se prohtije kakav jednostavan kolač poput pite od jabuka, no tu i tamo treba si udovoljiti pravom, raskošnom slasticom - osobito ako je prilika takva da se njome možemo pred nekim pohvaliti. Treba li vam recept za kolač kojim ćete sve oboriti s nogu, pronašli ste ga.

image
Privatni album

Fine, kremaste baron kocke po receptu koji smo dobili od Mile Kovačević (čiji je Instagram profil @_mmmila predivna zbirka fotografija i recepata) slojevita su slastica okusa čokolade i maline. Mila spretno kombinira biskvit s lješnjacima, kuhanu kremu s okusom čokolade, žele od maline i ganache - priznajte da je takvom sloju teško odoljeti.

Za ovakav kolač trebat će vam nešto više truda i vremena nego za prosječnu slasticu, ali mi vjerujemo da se to itekako isplati.

image
Privatni album

Baron kocke

Sastojci:

Biskvit:

6 bjelanjaka
150 g šećera
1 žlica oštrog brašna
1 žlica mljevenih lješnjaka
1 žlica kakaa

Krema:

6 žumanjaka
150 g šećera
350 ml mlijeka
1 puding od čokolade
100 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca

Žele od malina:

300 g malina
200 ml vode
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice škrobnog brašna (gustina)

Ganache:

100 g čokolade za kuhanje
100 g slatkog vrhnja

Priprema:

Za biskvit mikasajte bjelanjke u čvrst snijeg postupno dodajući šećer. Ručno umiješajte brašno, lješnjake i kakao pa smjesu rasporedite na papirom za pečenje obloženu veliku posudu za pečenje. Pecite 20 minuta na 170 °C, pustite biskvit da se ohladi pa ga prerežite kako biste dobili dva uža komada biskvita.

Za kremu izmiksajte žumanjke, puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka i šećer zagrijte pa ih postupno uz miješanje dodajte smjesi jaja i pudinga. Stavite smjesu na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok ne dobijete gustu kremu. U još vruću kremu dodajte izlomljenu čokoladu pa promiješajte i pustite da se krema ohladi te na kraju u kremu umiješajte izmiksani maslac sobne temperature.

Za žele od malina voće kuhajte na laganoj vatri sa šećerom, vanilin šećeron i malo vode. Ostatak vode pomiješajte sa škrobnim brašnom i dodajte ga voću pa kuhajte uz miješanje dok se smjesa ne zgusne.

Za ganache na laganoj vatri zagrijte vrhnje do točke vrenja, dodajte mu izlomljenu čokoladu i dobro promiješajte.

Na jedan komad biskvita nanesite polovicu čokoladne kreme, na kremu stavite polovicu želea od malina, zatim ide drugi dio biskvita pa ostatak kreme, potom ostatak želea i na kraju ganache. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2024 08:17