Dubai ovo, Dubai ono... a što kažete na Dubai cheesecake?
Bilo je samo pitanje trenutka kad će netko osmisliti nešto bolje od Dubai fritula (za neupućene, ako je moguće da je ostao još netko takav, riječ je o fritulama s preljevom od čokolade i kreme od pistacija), zloglasnog hita ovogodišnjeg adventa. Zloglasnog, zbog cijene koja doseže i 14 eura po porciji, no u taj su detalj, vjerujemo, svi već sasvim dobro upućeni.
Dakle, bilo je pitanje vremena kad će se netko sjetiti nečeg boljeg, a mi smo najbolju novu ideju pronašli kod Armine Memić koju možete pratiti na Instagramu, jer ima super recepte i ideje. Arminina torta od sira sadrži sve bitne elemente famozne Dubai čokolade (ako još uvijek niste sigurni što je to, ovdje smo vam ispričali cijelu priču), od čokolade, preko pistacija do kadaifa, a ako ovaj posljednji ne uspijete pronaći, snađite se s debljim korama za pite - samo ih vrlo tanko narežite.
Možda će ova priča nekoga potaknuti na zloban komentar kako je ovo "izmišljanje tople vode", ali mi tvrdimo da nije. Arminin recept svidio nam se zbog toga što je lijepo spojila elemente torte od sira s osnovnim sastojcima preskupe poslastice, a osobito nam se sviđa mali detalj zbog kojeg je torta i ukusnija i ljepša: sloj kreme je dvostruk, a svaki je dio različitog okusa.
Dubai cheesecake
Sastojci:
300 g mljevenog keksa
2 žlice šećera u prahu
100 g otopljenog maslaca
160 ml mlijeka
Kadaif dio:
200 g kadaifa
180 g kreme od pistacija
2 žlice šećera u prahu
50 g maslaca
Krema:
400 ml slatkog vrhnja
200 g krem sira
6 žlica šećera u prahu
1 žlica slatkog namaza po želji
Ganache:
100 ml slatkog vrhnja
130 g mliječne čokolade
Priprema:
U zdjeli pomiješajte keks, šećer, otopljeni maslac i mlijeko pa smjesu utisnite u kalup promjera 24 cm i lijepo je zagladite. Ako nemate acetatnu foliju, koristite kalup od 26 cm jer torta seže do vrha kalupa.
Na maslacu popržite nasjeckani kadaif dok ne poprimi zlatnu boju. Zatim dodajte kremu od pistacija, šećer i promiješajte.
Raširite smjesu preko podloge od keksa.
Krem sir pomiješajte sa šećerom u prahu, zatim dodajte 400 ml slatkog vrhnja i izmiješajte u čvrstu smjesu. Podijelite je na dva dijela, prvi dio nanesite na dio s kadaifom, a u drugi dio dodajte žlicu slatkog namaza (Nutella, Linolada...) i promiješajte. Smjesu potom nanesite na bijelu kremu.
Za ganache čokoladu izlomljenu na kockice prelijte sa 100 ml slatkog vrhnja zagrijanog skoro do vrenja. Miješajte ih dok se čokolada potpuno ne otopi, pustite ganache da se hladi dok ne postane mlak pa ga prelijte preko kreme.
Nakon što se torta ohladi i stisne, ukrasite je po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....