StoryEditorOCM
Slatkostarinska receptura

Kroštule po Ankinom receptu uvijek uspiju savršeno: tajna je u jednom sastojku, a iskusne domaćice znat će što ovo znači

Piše T. S. M.
26. studenog 2024. - 17:39

Prije nego počne ludilo s blagdanskim slasticama, predlažemo vam da se izguštate dobrih starinskih kolača poput paradižota, rožate i kroštula, jer kasnije vam jednostavno neće stići na red.

Recept za paradižot smo vam objavili jučer, a danas su na redu kroštule i to po receptu Anke Slišković, prave meštrovice za domaće slastice.

Recept joj je dobar i provjeren (i mi smo ga, naravno, isprobali), a da je starinski odat će vam dva detaljčića: jedan je svinjska mast, koju se neki danas uastručavaju koristiti pri izradi slastica, a drugi praktična uputa da "brašna ide koliko ga tijesto popije". Iskusne domaćice znat će što to znači, a za one manje upućene evo mali savjet: dodaje ga pomalo pa ćete lako pogoditi količinu i trenutak u kojem ga treba prestati dodavati (ciljate na teksturu sličnu tvrdom tijestu za domaću tjesteninu). 

image
Privatni album

Kroštule 

Sastojci:

2 jaja
3 žlice rakije
2 žlice ruma
4 žlice otopljene masti
2 vanilija šećera
1 žličica šećera
prstohvat soli
brašna koliko popije
ulje za friganje (cca 0,75 dcl)

Za posipanje

šećer u prahu

Priprema:

Jaja, šećere, rakiju, rum i mast izmiksati, staviti prstohvat soli, dodavati brašna dok ne dobijemo ni tvrdo ni mekano tijesto.

Ostaviti pola sata da počiva.

Razvaljati tijesto (ja ga prethodno podijelim na 3 dijela) na pobrašnjenoj podlozi i rezati u trakice. Trakice vezati u fijoke.

Frigati u dubokom ulju vrlo kratko dok ne dobiju malo boje. Nikako ne smiju potamniti.

Vaditi i tople posipati šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2024 17:39