Prije nego počne ludilo s blagdanskim slasticama, predlažemo vam da se izguštate dobrih starinskih kolača poput paradižota, rožate i kroštula, jer kasnije vam jednostavno neće stići na red.
Recept za paradižot smo vam objavili jučer, a danas su na redu kroštule i to po receptu Anke Slišković, prave meštrovice za domaće slastice.
Recept joj je dobar i provjeren (i mi smo ga, naravno, isprobali), a da je starinski odat će vam dva detaljčića: jedan je svinjska mast, koju se neki danas uastručavaju koristiti pri izradi slastica, a drugi praktična uputa da "brašna ide koliko ga tijesto popije". Iskusne domaćice znat će što to znači, a za one manje upućene evo mali savjet: dodaje ga pomalo pa ćete lako pogoditi količinu i trenutak u kojem ga treba prestati dodavati (ciljate na teksturu sličnu tvrdom tijestu za domaću tjesteninu).
Kroštule
Sastojci:
2 jaja
3 žlice rakije
2 žlice ruma
4 žlice otopljene masti
2 vanilija šećera
1 žličica šećera
prstohvat soli
brašna koliko popije
ulje za friganje (cca 0,75 dcl)
Za posipanje
šećer u prahu
Priprema:
Jaja, šećere, rakiju, rum i mast izmiksati, staviti prstohvat soli, dodavati brašna dok ne dobijemo ni tvrdo ni mekano tijesto.
Ostaviti pola sata da počiva.
Razvaljati tijesto (ja ga prethodno podijelim na 3 dijela) na pobrašnjenoj podlozi i rezati u trakice. Trakice vezati u fijoke.
Frigati u dubokom ulju vrlo kratko dok ne dobiju malo boje. Nikako ne smiju potamniti.
Vaditi i tople posipati šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....