StoryEditorOCM
SlatkoKremasta čarolija

Mažestik kocke pune lješnjaka, čokolade i krokanta: ova je slastica dostojna blagdanskog stola, Tanja ima odličan recept

Piše T. S. M.
17. prosinca 2024. - 09:44

Bliži nam se najsvečanije doba godine, trebat će nam i poneki svečani, kremasti kolač. Što kažete na slasticu koja je toliko veličanstvena da se naziva "mažestik"? Svoj naziv itekako zaslužuje. Ne samo da izgleda "mažestik", nego joj je takav i okus: dovoljno je reći da spaja arome prženog lješnjaka, čokolade i krokanta.

Mažestik kocke su pravi, moćni kolač dostojan blagdanskog stola, a želite li da vam baš savršeno uspiju, napravit ćete ih po receptu koji smo dobili od Tatjane Bašić Knežević, prave majstorice za kruh i kolače, koju možete pratiti na Instagramu.

Tanja nam veli da je na recept naišla slučajno te priznaje da ju je toliko očarao da će se ova slastica svakako naći na svečanom stolu njene obitelji. 

Mažestik kocke

Sastojci:

200 g šećera
200 g cijelih prženih lješnjaka
200 g maslaca

Krema:

7 žumanjaka
2 cijela jaja
9 žlica šećera
100 g čokolade 
200 g maslaca

Kora:

7 bjelanjaka
140 g šećera
150 g prženih mljevenih lješnjaka

Priprema:

Za grilijaž otopite 200 g šećera na srednjoj temperaturi do boje meda. Odmah dodajte cijele lješnjake, promiješajte i rasporedite smjesu po papiru za pečenje. Kad se ohladi, stavite grilijaž između dva papira za pečenje ili u vrećicu za zamrzavanje pa ga istucite batom za meso. Odvojite malu količinu za posipanje kolača.

Izmiksajte 200 g maslaca sobne temperature i dodajte mu grillijaž pa još malo miješajte.

Za nadjev je potrebno na pari pomiješati 7 žumanjaka, 2 cijela jaja i 9 žlica šećera (ja sam dodala 2 vanilin šećera). U vruću smjesu dodajte 100 g čokolade, a kada se otopi umiješajte 200 g maslaca pa sve izmiksajte.

Za koru izmiksajte 7 bjelanjaka sa 140 g šećera. Nakon toga kuhačom lagano umiješajte lješnjake. Smjesu rasporedite u posudu za pečenje dimenzija 25x35 i pecite je 15 minuta na 175 stupnjeva Celzija (mojoj je pećnici trebalo dodatnih 5 minuta).

Kad se kora ohladi, premažite je najprije kremom od čokolade, zatim kremom od maslaca i grilijaža pa je pospite ostatkom grilijaža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 09:45