Kad zahladi, svi se zaželimo spize na žlicu. Pa neka na žlicu bude i slatko! Naš prijedlog je paradižot)neki ga vole zvati paradižet), stari dalmatinski slatki specijalitet. Dobro, znamo da ga rade i drugdje, ali mi ga u Dalmaciji posebno volimo.
Donosimo vam recept naše drage suradnice koju možete pratiti na Instagram profilu Moj lipi vrtlić. Kako nam je priznala, to je njena varijanta stare slastice koju je njena mama često radila.
"Kad se radi paradižot, mora ga se dobro zamirisati, ne smije se osjetiti miris jaja. Ja koristim rum ili maraschino, na užitak mojoj obitelji, rodbini i prijateljima. Moj dodatak je i žličica gustina, tako je jednostavnije za napraviti, a žumanjci se moraju kuhati barem dvije minute."
Pa evo kako se paradižot sprema u njenom lipom vrtliću...
Paradižot
Sastojci:
1 mlijeka
6 jaja L
7 žlica šećera
1 žličica gustina
1 žličica esencije vanilije
7 -8 komada petit beure keksa
korica od limuna
malo ruma ili maraschino
prstohvat soli
malo tamne čokolade za naribati po vrhu
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, izmiksajte ih s prstohvatom soli, 2 žlice šećera i malo soka limuna. Žumanjke miksajte s ostatkom šećera i žličicom gustina te žličicom esencije vanilije ili vrećicom vanija šećera. U jednu veliku ili nekoliko zdjelica natrgajte kekse, lagano pošpricajte likerom, naribajte malo limunove kore.
Mlijeko zakuhajte u dubljem loncu pa stavljajte nekoliko žlica bjelanjaka u vrelo mlijeko, neka se malo napuhnu i okrenite ih na drugu stranu, nakon toga nečim mrežastim izvadite i stavljajte na kekse.
Tako radite u tri navrata da imate mjesta za kuhanje.
Kad ste gotovi, vrelo mlijeko ulijte u žumanjke uz stalno miješanje pa smjesu vratite na štednjak i kuhajte par minuta na laganoj temperaturi da se sve poveže, a ne pretvori u kajganu.
Kad je gotovo, ulijte u zdjelice, negdje po sredini, neka bjelanjci ostanu bijeli, zatim naribajte obilato tamne čokolade po vrhu i ohladite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....