StoryEditorOCM
Slatkojedinstven okus

Sočna pita od višanja oborit će vas s nogu: kore su vrlo prhke, a nadjev bogat, ovu ćete slasticu raditi cijelog ljeta

Piše T. S. M.
21. lipnja 2024. - 08:10

U sezoni višanja prava bi šteta bila ne ispeći barem jednu pitu s tim kiselkastim, osvježavajućim sočnim voćem. Kad se odlučite na taj potez, pripremite i nešto strpljenja, jer će vam trebati za čišćenje višanja od koštica. Želite li izbjeći nered, čistite ih pod vodom, no mi vam ipak savjetujemo da stisnete zube i izdržite nered - sok koji ste prikupili tijekom čišćenja trebat će vam za nadjev.

Trud i muka se isplate, jer postupite li tako dobit ćete najsočniju i najukusniju pitu s višnjama koju ste ikad okusili. Postoji i prečica do ovog cilja: smrznute višnje i kupovni sok. Ali to vjerojatno neće biti baš "to". Pa kako vas volja.

image
Shutterstock

Što se tijesta tiče, koristi se talijanska verzija recepta za prhko tijesto, odnosno za pasta frolla, kako ga tamo zovu. Pokušajte ga napraviti na ovaj način, jako je dobro.

Sočna pita od višanja

Sastojci:

Za prhko tijesto:

300 g 00 brašna
140 g maslaca
100 g šećera
5 g praška za pecivo
1 cijelo jaje
1 žumanjak
ribana korica jednog limuna

Nadjev: 

1 kg višanja
150 g šećera
80 g gustina
1 vanilin šećer
sok koji su višnje pustile

Priprema:

Višnje očistite pazeći da sačuvate što više soka. Očišćene višnje pošećerite pa ih pustite da stoje dok ne napravite tijesto. Zatim ocijedite sok koji su pustile, dodajte mu ono soka što ste prikupili za vrijeme čišćenja pa izmjerite koliko tekućine imate. Dodajte vode koliko je potrebno da količina tekućine dosegne pola litre.

Voće, sok i vanilin šećer stavite kuhati, a ostatak soka razmutite s gustinom pa i to dodajte voću. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se malo ne zgusne pa maknite s vatre i ohladite.

Za tijesto pomiješajte sve sastojke pa ga brzo umijesite i zamotajte u prozirnu foliju te ga pospremite u hladnjak na sat vremena.

Zatim razvaljajte 3/4 prhkog tijesta pa njime obložite maslacem namazan i pobrašnjen kalup za tortu promjera 22 cm. Na tijesto stavite nadjev pa po vrhu naribajte ili nadrobite ostatak tijesta. 

Kolač pecite 40-45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija. Kad se malo ohladi pospite ga šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:12