Mekane, mirisne cimet-rolice posljednjih su godina i kod nas postale vrlo omiljena slastica - a kako i ne bi? Čak ni oni koji donedavno nisu priznavali ništa do starinskih kolača polako su poklekli i počeli ih peći. A kako se sve više i više peku, tako viđamo sve više i više verzija te izvorno skandinavske slastice.
Nedavno smo vam pisali o profesorici iz Splita koja radi predivne cimet rolice, a danas ćemo vas u napast dovesti receptom za rolice s namazom okusa keksića speculaas. Dobili smo ga od Ive Horvat, prave majstorice za slastice i peciva, ali i za još štošta, koju pratimo na Instagram profilu @beaditon.
Iva nam je otkrila kako se rade savršene, mekane, mirisne rolice koje mirišu na blagdane, a dala nam je i video. Obratite pažnju na način rezanja, jamči da će vam biti - kao po špagu!
Speculaas rolice
Sastojci:
Tijesto:
600 g glatkog brašna
80 g šećera
11 g soli
300 g mlijeka (sobne temperature)
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje
105 g maslaca
Nadjev:
280 g Speculaas namaza
100 g maslaca
10 komada mljevenih Speculaas keksića
Premaz:
200 g sirnog namaza
ostatak Speculaas namaza
Posip:
malo mljevenih Speculaas keksića
Priprema:
Aktivirajte kvasac s malo mlijeka i šećera (uzmite od gore navedenih mjera). Umijesite tijesto i postupno mu dodajte maslac te mijesite mikserom tridesetak minuta (kako bi se slobodio gluten što rolice čini mekšima). Tijesto potom stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.
Razvaljajte tijesto na otprilike 8 mm debljine i premažite ga najprije omekšalim maslacem, a zatim Speculaas namazom (ja ga malo otopim u mikrovalnoj). Zarolajte rolat pa ga narežite komade debljine otprilike 4 cm, stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje pazeći na razmak i pustite da se diže još oko sat vremena.
Za premaz pomiješajte sirni namaz i ostatak Speculaas namaza. Možete mrvicu namaza ostaviti za dekoraciju. Rolice pecite na 180° 20-25 minuta. Prvih 17, 18 minuta prekrijte ih papirom za pečenje, kako ne bi jako uhvatile boju, potom ga maknite.
Vruće rolice namažite s namazom i dodajte posip.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....