Kad ste zadnji put jeli pandulete? Jeste li ih ikad probali? Na starinsku, ali vrlo omiljnu slasticu podsjetila nas je Splićanka koju pratimo na Instagramu Moj lipi vrtlić.
Panduleti ili pandoleti su aromatična slastica puna suhog voća i orašastih plodova, a savršena pratnja čaju, bijeloj kavi ili vrućoj čokoladi, no neki će reći da su još bolji uz čašu dobrog vina ili prošeka.
Recept smo preuzeli od Talijana, gdje ista slastica nosi naziv pandoletti ili cantuccini, popularni su zbog bogatog okusa, ali i zbog činjenice da se ovaj kolač se može dugo čuvati, a okusi se stajanjem prožimaju i intenziviraju.
Panduleti
Sastojci:
200 g glatkog brašna
70 g maslaca
50 g grožđica
50 g brusnica
80 g sjeckanih i poprženih badema
80 g sjeckanih i poprženih oraha
2 jaja
100 g šećera
1 žlica ruma
1 žličica praška za pecivo
korica limuna
malo esencije vanilije
prstohvat soli
Priprema:
Jaja, šećer i maslac lagano miksajte, dodajte im prstohvat soli, koricu limuna, rum i vaniliju. Zatim dodajte suho voće, orahe i bademe te na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Oblikujte tri štručice, možete namočiti ruke da vam bude lakše.
Štručice stavite na lim obložen papirom za pečenje pa pećite 25 minuta na 170 stupnjeva Celzija. Pripazite da se ne prepeku.
Ostavite ih da se dobro ohlade, najbolje do sutra, a zatim režite tanke fetice.