StoryEditorOCM
Spiza plusimpresivan sastav

Crno mlijeko čini čuda za zdravlje i ljepotu: ima moćno djelovanje, a možete ga napraviti za samo nekoliko trenutaka

Piše T. S. M.
5. lipnja 2024. - 07:05

Želite li učiniti puno za svoje zdravlje, a uz relativno malo utrošenog truda, u prehranu ćete uvesti jednu namirnicu čiji će vam  naziv na prvu zazvučiti apsurdno: crno mlijeko. Bez brige, nije ništa strašno, biljnog je porijekla i lako ga je napraviti, a puca od vitamina i minerala.

Riječ je o mlijeku koje se radi od crnog sezama, aromatičnih sjemenčica koje su stoljećima popularan sastojak azijske kuhinje, a u novije su vrijeme pronašle put i do europskih kužina. Koristi se ne samo zbog toga što imaju bogat, orašasti okus i efektno izgleda kad se pospe po riži, salati ili tjestenini nego i zbog toga što je cijenjen i priznat izvor važnih nutrijenata.

Sjemenke crnog sezama pune su zdravih masnoća, proteina, vlakana, vitamina (osobito onih iz B skupine, ali i vitamina Evitamini B-kompleksa, vitamin E) i minerale (kao što su kalcij, željezo, magnezij i cink). Zahvaljujući tom impresivnom sastavu, crnom se sezamu pripisuje moćno djelovanje na zdravlje, ali i ljepotu i vitalnost.

image
Shutterstock

Vjeruje se, naime, kako konzumacija sjemenki crnog sezama može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem krvnog tlaka i razine kolesterola. Smatra se, također, da pridonose poboljšanju pamćenja, koncentracije i općeg zdravlja mozga, ali i zdravlju i jačanju koštamog sustava.

Lignani koji se nalaze u sjemenkama crnog sezama pomažu u ravnoteži razine hormona, posebice estrogena, što može ublažiti simptome menopauze i poboljšati cjelokupno hormonalno zdravlje, a sadrže i spojeve koji podržavaju funkciju jetre, pomažući u uklanjanju toksina iz tijela.

image
/Shutterstock

Snažni antioksidansi prisutni u sjemenkama crnog sezama pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, sprječavaju oksidativni stres i usporavaju proces starenja, a zahvaljujući svom vitaminsko-mineralnom sastavu sjemenke crnog sezama na glasu su kao moćno sreedstvo za poboljšanje stanja kože i smanjenju znakova njenog starenja poput bora i suhoće.

Sad kad je jasno zašto biste trebali piti takozvano crno mlijeko, evo kako ga napraviti. Prvi korak je namakanje - najbolje je zdjeli tople vode oko 30 minuta - koje će ih omekšati i poboljšati im probavljivost.

Namočene sjemenke zatim se procijede kroz mrežasto cjedilo i dodaju u blender. Dovoljno im je dodati vodu i sve dobro izblendati, ali za ugodniji okus preporučuje se u blender ubaciti i prstohvat soli te 1-2 otkoštene datulje.

Svi se sastojci potom dobro izblendaju, a zatim se kašasta smjesa procijedi kroz posebnu vrećicu za izradu biljnog mlijeka ili kroz sasvim običnu gazu.

Ovo mlijeko možete koriastiti kao i bilo koje drugo mlijeko biljnog porijekla, a za najbolje rezultate pijte ga ujutro natašte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 22:56