Želite li si priuštiti doručak koji puca od zdravih sastojaka, puni energijom i pomaže u kontroli tjelesne težine i šećera u krvi, pristavite lonac vode dodajte pšenicu. Ali cjelovitu. Pšenica i pšenični proizvodi na crnoj su listi svih koji paze što jedu, no ovaj oblik te namirnice trebali bismo, tvrde stručnjaci, pod hitno prebaciti s popisa zabranjenih namirnica na popis onih koje redovito konzumiramo.
Razlika između rafiniranih proizvoda od te žitarice i pšenice u svom prirodnom obliku je ogromna. Dok je prerađena pšenica opravdano na meti kritika zbog manjka hranjivih tvari i previsokog glikemijskog indeksa, ovu drugu se čak svrstava na popise najzdravijih namirnica svijeta. Pokazalo se da poboljšava probavu, pomaže mršavljenju, neutralizira slobodne radikale, opušta mišiće i potiče zdrav san.
Nabavite stoga cjelovitu pšenicu, po mogućnosti iz organskog uzgoja i koristite je kao što inače koristite rižu, ječam, proso i slične namirnice.
Osobito je zgodna za doručak, u obliku kaše: zrnje pšenice pomočite preko noći, a ujutro ga isplahnite i stavite kuhati u trostruku količinu kipuće vode. Nakon što voda ponovno dođe do vrenja, smanjite vatru i kuhajte je dok ne omekša. S obzirom na to da ovo može potrajati, skuhajte je unaprijed za 2-3 dana i ujutro je samo pomiješajte s jogurtom i voćem ili drugim sastojcima po izboru.