Kupine su malene sočne bombice zdravlja, prepune su antioksidansa koji mogu smanjiti upalu i spriječiti mnoge bolesti, uključujući, prema nekim istraživanjima, čak i rak. Kupine su, pored toga, odličan izvor vitamina C, vitamina K i mangana, zbog čega su jako korisne za imunitet, reprodukciju, dobro funkcioniranje krvožilnog sustava i zdravlje kostiju.
Ukratko, trebali bismo ih konzumirati što češće.
Kupine je najslađe zobati onako jednu po jednu, no pored toga su dobrodošao dodatak kolačima, a od njih se može napraviti i jako dobar domaći sok koji je na glasu kao pravi eliksir za jačanje krvi i smatra se da samo jedna čaša tog soka dnevno može popraviti krvnu sliku.
Prednost recepta koji vam donosimo u nastavku je u tome što ne uključuje kuhanje. Kuhanjem se, naime, uništava vitamin C, a također se smanjuje i konačni udio ostalih korisnih sastojaka, što je prava šteta i poprilično besmisleno. Na ovaj način većina će zdravih tvari ostati sačuvana i sok će u konačnici biti puno korisniji, a i ukusniji.
Još samo jedna napomena za kraj: ako imate spomenutih zdravstvenih problema najprije se posavjetujte s liječnikom, no terapiji koju vam on prepiše sasvim će sigurno dobro doći ovo malo ukusno pojačanje.
Domaći sok od kupine
Sastojci:
3 kg kupina
1 kg šećera
1 l vode
1 vrećica limuntusa
Priprema:
Očistite kupine od peteljki i listića, uklonite sve oštećene plodove te ostatak dobro operite.
Očišćene i oprane kupine zgnječite štapnim mikserom ili ih usitnite u blenderu, zatim ih prelijte vodom, dodajte im šećer i limuntus te ih pokrijte i ostavite ih na tamnom i prohladnom mjestu 48 sati. Povremeno ih promiješajte kako bi se šećer otopio.
Nakon dva dana sok procijedite kroz gazu i ulijte u sterilizirane boce. Boce začepite i pohranite na tamno i hladno mjesto.