StoryEditorOCM
Spiza plusmoćno djelovanje

U napitak koji čisti organizam, jača srce, podiže imunitet i obuzdava apetit ide biljka koja u Dalmaciji raste samonikla

Piše T. S. M.
8. rujna 2024. - 08:15

Ako niste baš sasvim zadovoljn i kvalitetom svoje prehrane, jedan od najlakših načina za popraviti ju je dodati joj puno svježeg voća i povrća. No, kako to podrazumijeva popriličnu promjenu načina na koji kuhamo i izgleda, kao i okusa uobičajenih obroka, neki itekako zaziru od ovakvog poteza. Takvima kao rješenje nudimo nešto vrlo jednostavno i vrlo zdravo, a to su sokovi i smoothiji od sezonskih namirnica.

Jedan od moćnih napitaka koji je u zadnje vrijeme veliki hit na društvenim mrežama radi se od voća, povrća i začinskog bilja koje je upravo u stađunu. Kombinacija je toliko bombastična da je nazivaju antioksidativnom bombom, a ime pod kojim je poznata je vrlo znakovito - Purple Heaven, odnosno ljubičasti raj.

image
Shutterstock

Zašto raj i zašto ljubičasti? Opisni pridjev zaslužio je zahvaljujući boji, za koju su zaslužni grožđe i ljubičasti kupus, a raj... Ne znamo je li ga zaslužio zbog okusa, no sasvim sigurno bi ga mogao dugovati mnoštvu nutrijenata koje sadrži, a zbog kojih ćete se, ako ga pijete, početi osjećati tako dobro kao da ste u raju.

Malo se šalimo, ali nismo daleko od istine. Ovaj zdravi napitak sadrži tvari koje čiste organizam, djeluju antibakterijski i jačaju probavni sustav, što posredno znači da djeluju na podizanje imuniteta, ali i raspoloženja, jer kao što je poznato, zdrav probavni sustav itekako je važan za imunitet, ali i za mentalno zdravlje.

image
Joško Šupić /Cropix

Ljubičasti raj također je krcat vitaminom C i antioksidansima koji štite stanice od oštećenja. Još vam nismo otkrili koji mu je treći sastojak, a tek taj nam je pravo ugodno iznenađenje: riječ je o samonikloj biljci koja raste posvuda po Dalmaciji, a lako ćete je prepoznati po sitnom žutom cvijeću skupljenom u cvatove i igličastim listićima.

Da, riječ je o koromaču. Možda niste znali, ali osim što povoljno djeluje na probavu i smanjuje nadutost, koromač je koristan pomoćnik u izbacivanju viška tekućine iz organizma, smatra se da podržava zdravlje srca, obuzdava apetit, a prema nekim istraživanjima mogao bi imati antikancerogeno djelovanje.

image
Marie Aymerez/Biosphoto Via Afp

Vjerujemo da vam je ovo sasvim dovoljno razloga za započeti dan čašom ljubičastog raja.

image
Debby Lewis-harrison/Connect Images Via Afp

Ljubičasti raj

Sastojci:

200 g crnog grožđa
150 g ljubičastog kupusa
1 lukovica koromača ili šaka lišća i cvijeća
1/2 limuna

Priprema:

U sokovnik ili blender ubacite oprane, očišćene i na krupne komade narezane sastojke (kupusu uklonite korijen i uvele listove, a limun iscijedite).

Postupite prema uputama proizvođača aparata koji koristite, a ako koristite blender možete dodati malo leda ili vode kako bi sok bio pitkiji.

Popijte ga odmah.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 08:17