StoryEditorOCM
Spiza pluskako ga vi zovete?

Viđate ga posvuda, a ne znate da je zdravo i ljekovito. Od ukusnog zanemarenog voća svašta se može napraviti, ali oprez

Piše Tea Sumić Miletić
11. srpnja 2024. - 11:07

Možda ćemo vam sad otkriti toplu vodu, ali ne možemo odoljeti ovoj priči, ponajviše iz nostalgičnih ponuda jer njen glavni junak, odnosno junakinja, svima nam je dobro poznat još od djetinjstva. Riječ je o plodu jednog ni po čemu osobito posebnog stabla koje raste gotovo posvuda, a u svakom kraju nosi drugačiji naziv.

Svi smo ga kao djeca jeli, ne obazirući se previše je li dozreo ili nije, ali u odrasloj dobi, međutim, većina nas pored tog nekoć omiljenog voća prolazi kao da je zaboravila da je jestivo. A ne samo da je jestivo, nego je i ljekovito, no pod određenim uvjetima može biti i opasno. No polako, doći ćemo do toga.

Sad ćemo vam najprije otkriti o kojem je voću zapravo riječ. Znači li vam išta naziv trnošljiva? Vjerojatno ne, baš kao ni latinski naziv prunus cerasifera. Nekima bi mogao zazvoniti termini dženerika i zerdelija. Ništa? A znate li što je arzelinka? Ako ste iz Splita, u djetinjstvu ste je možda zvali i arza. Drugdje se još naziva amula, ranka i ringlo, ali tko bi pobrojio sve termine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 15:21