Overlay
U dvoje

Svi su parfemi zapravo ‘uniseks‘? Znalci komentiraju mirisne note koje nas tako privlače, imamo prijedlog uz koji ćete uštedjeti

Foto Shutterstock
29. lipnja 2020. - 11:15

Znate li nabrojati koje točno sastojke ima vaš omiljeni parfem? Ili vam se samo sviđa miris? Je li vas osvojila slatka, cvjetna nota, osvježavajuća doza citrusa ili pak opojna jačina drvenih nijansi kojima naginjete uvijek iznova?

Kako god bilo, parfemi su tu da nam život čine ljepšim, okruženje ugodnijim, a čak i loše dane podnošljivima. I više od toga, mirisi nas znaju vratiti u neke prošle situacije, izazivaju lijepa i manje lijepa sjećanja, uvijek s onim istim "štrecanjem" u grudima dok ponovno, iz čista mira, proživljavamo već proživljeno.

I to nenajavljeno. Kada se najmanje nadamo, upravo nas parfemi udare nostalgijom.

Da ne bi ispalo da je svako prskanje nužno i simbolično, spomenut ćemo i one uobičajene situacije. Jer parfemi su, više od ičega, dio rutine, zadnji korak prije nego krenemo u život iz udobnosti doma, a u skladu s tim nas i okružuju mirisom prema kojemu nas i drugi prepoznaju. Znalci sigurno znaju točan naziv parfema koje "uhvate" u prolazu. No i oni manje upućeni znaju prepoznati radi li se o "ženskom" ili "muškom" mirisu.

Možda će vas iznenaditi, ali parfemi su, u svojoj suštini, uniseks. Ono što ih pak čini specifičnima nisu samo sastojci, već i način na koji se oni kombiniraju, kaže za TZR Francis Kurkdjian, kreator parfema.

- Tradicionalno, ženski se mirisi grade na cvjetnim notama. To uključuje najčešće ružu, tuberozu i jasmin, objašnjava za isti izvor Kilian Hennessy, osnivač Kilian Parisa.

- Muški se pak mirisi tradicionalno grade na drvenim mirisima, a to pak uključuje cedrovinu, vetiver, sandalovinu i fougere (paprat) koji se može opisati i kao spoj lavande, geranija i kumarina, dodaje.

No u brojnim slučajevima, kategorizacija parfema ovisi isključivo o korisniku. Iako bi mnogima vjerojatno bilo nezamislivo mijenjati se s partnerom za parfem, ponekad takvi "eksperimenti" otkriju čemu ste naklonjeni. Nema ništa loše u tome što se muškarci znaju okrenuti "slađim", cvjetnim mirisima na tragu ruže i lavande, a žene odabiru mošusne note.

Tako razmišlja i Chavalia Dunlap, osnivačica mirisa Pink MahagHany. Kaže kako su neki njeni mirisi, na tržištu predstavljeni kao ženski, naišli na veliku potražnju kod muškaraca. Stoga podržava sve veći trend uniseks parfema.

Oni koji su se dosad vodili pod tim nazivnikom, objašnjava Gerard Camme, direktor Ateluera Cologne, uvijek su bili bazirani na notama mošusa ili ambroksa, koji su po svojoj prirodi umirujući. Oni koji imaju istančaniji miris, moći će ipak prepoznati dodatne slojeve ovih parfema, kao i odlučiti čemu naginju.

- Mozart je govorio kako traži nite koje se ljube. Upravo se time ja vodim u kreiranju svojih mirisa, bez obzira na nazivnik kojemu pripadaju, kaže Hennessy.

I na našem su tržištu brojni uniseks parfemi, pa ako dosad niste, ovog ljeta isprobajte neke od njih. Plusevi? U svojoj su suštini laganiji i prozračniji od jakih cvjetnih ili drvenastih mirisa, idealni za nadolazeće visoke temperature. Uz to, genijalno je što ih možete izmjenjivati s boljom polovicom i tako uštedjeti na kupovini. 

Teške mirise ostavite za malo hladnija vremena.

19. travanj 2024 15:17