StoryEditorOCM
Zdravljenije skupo

Ako imate problema s erekcijom, ova vam namirnica može pomoći da riješite problem i probudite uspavani libido

Piše Živim.hr
3. listopada 2024. - 07:30

Poznato je da polovica muškaraca u dobi od 40 do 70 godina pati od erektilne disfunkcije koja otežava postizanje i održavanje erekcije. Ovo stanje mogu izazvati stres, umor, ali i prekomjerna konzumacija alkohola. No, erektilna disfunkcija može biti i znak nekih ozbiljnijih problema ako je prisutna redovito, a među njima je svakako povišen krvni tlak, piše Živim.hr.

Popularni jesenski plod krcat je nutrijentima koji mogu pomoći u prevenciji povišenog krvnog tlaka, jednog od najvećih uzročnika erektilne disfunkcije. Stručnjaci pojašnjava da bundeve obiluju kalijem koji pomaže u neutraliziranju štetnog učinka natrija na krvni tlak.

Poput Viagre

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Food Biochemistry pokazalo je i da konzumiranje sjemenki bundeve povećava u tijelu razinu kemikalija koje su povezane s nastankom erekcije. Znanstvenici su testirali štakore kako bi otkrili na koji način konzumacija sirovih i pečenih sjemenki utječe na razinu dušikovog oksida u njihovom tijelu. Ta kemikalija pomaže u širenju krvnih žila te tako omogućuje da veća količina krvi dođe u penis.

To je zapravo ključan element principa po kojem Viagra djeluje: naime taj lijek pomaže u stimulaciji enzima koji povećavaju proizvodnju dušikovog oksida. Istraživanje je pokazalo da su štakori koji su hranjeni sjemenkama bundeve imali višu razinu dušikovog oksida od onih koji ih nisu konzumirali, a najveći učinak je uočen kod štakora koji su hranjeni prženim sjemenkama bundeve.

image
Goran Sebelic/Cropix

Osim što su ukusne i dobre za erekciju, mogu pozitivno utjecati na zdravlje prostate, što je izuzetno važno za ukupno muško seksualno zdravlje. Jedenje ovih sjemenki stoga može pomoći kod benignog povećanja prostate, odnosno ublažiti s njim povezane simptome.

Sadržaj cinka u sjemenkama također može podržati plodnost muškaraca jer su niske razine cinka povezane sa smanjenom kvalitetom sperme.

Ideja za obrok

Sjemenke bundeve možete posipati po bilo čemu, od zobenih pahuljica do salata, kuhanog povrća, juha, jela od cjelovitih žitarica, tacosa i, naravno, deserta. Možete ih u umutiti u smoothie, usitniti u jogurt, preliti voćem ili koristiti kao podlogu za energetske pločice ili kuglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 07:32