StoryEditorOCM
Zdravljemali, ali opasni

Boravak u prirodi na ovim vrućinama može završiti nesretno: ‘Bila sam dva tjedna u bolnici, a nisam ga ni vidjela!‘

Piše mozaik sd
26. kolovoza 2024. - 13:00

U ovo doba godine puno vremena provodimo u prirodi tražeći spas od vrućina, ali samim time veći je i rizik zaraze nekom od bolesti koju prenose krpelji. Liječnici upozoravaju da s klimatskim promjenama ubodi krpelja i mogućnost zaraze mogu postati sve češći.

Vruću ljetnu nedjelju u Zagrebu nije loše provesti u prirodi, u sljemenskoj šumi, na koji stupanj nižoj temperaturi. Za to se odlučila i gospođa Danica za koju je jedan odlazak u prirodu prije nekoliko mjeseci zbog uboda krpelja bio koban, piše Dnevnik.hr.

"Ja ga uopće nisam vidjela. Dobila sam krpeljni meningoencefalitis i bila dva tjedna u bolnici sa strašnim glavoboljama, mučninama, povraćanjima, jako je to teško i loše", rekla je.

Ani se dogodila ista stvar - ubod krpelja - ali druga bolest. Dobila je lajmsku bolest.

Rizičan porast temperature

"Imala sam dva uboda krpelja 2005. tako da od tad u biti imam lajmsku bolest u kroničnom obliku. Simptomi su vam od ekstremne nesanice do bolova u kostima, zaboravljivost, upale, trzavice, mišići nekada", rekla je Ana.

Ove dvije bolesti najučestalije su u Hrvatskoj kada je u pitanju ubod krpelja. Ipak, nije svaki krpelj zarazan i opasan. Više je onih koji vam ne mogu ništa. Ali, zbog klimatskih promjena zaraze bi moglo biti sve više.

image

Nije svaki krpelj zarazan i opasan, ali zbog klimatskih promjena zaraze bi moglo biti sve više

Afp

"Što su više temperature, krpelji su tijekom godine duže aktivni pa je moguće da prenesu bolest tako da sigurno s porastom temperature ćemo gledati i porast incidencije ove bolesti", rekao je dr. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

 Bolest u tri faze

Prvi simptom lajmske bolesti je osip koji je specifičan - ide u krug i izgleda kao meta crvenkaste boje. Ako primjetite takav osip najvažnije je otići liječniku koji će vam vjerojatno dati antibiotik.

"Ako se zanemari ili se ne prepozna ili je možda u vlasištu pa se ne vidi - onda se može dogoditi da ide druga i treća faza bolesti. Druga faza može biti zahvaćen neurološki sustav, srčani sustavi, zglobovi. To su najčešće manifestacije i onda ima kasna faza koja se najčešće manifestira kao kronična upala živčanog sustava, ali to su rijetki jer se najčešće bolest prepozna ranije", rekao je Kutleša.

Pedeset posto ljudi se uopće ne sjeća da ih je ugrizao krpelj. Ako primijetite da vas je ugrizao, treba ga što prije izvaditi i pratiti hoćete li dobiti neke simptome, piše Dnevnik.hr.

image

Krpelj i karakterističan ožiljak od njegova uboda (ilustracija) 

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 06:20