StoryEditorOCM
Zdravlječuvajte zdravlje

Čaj s medom, med na tostu... je li vam omiljeni doručak? Ne nasjedajte na laži, evo kako ćete znati što vam je u žličici

Piše M. K. P./MOZAIK SD
21. rujna 2024. - 07:00

Kako jesen polako dolazi, a zima se bliži, mnogi će početi intenzivnije razmišljati o pripravcima koji će nas ugrijati, ojačati naš imunitet i pomoći nam u borbi protiv prehlada i sezonskih bolesti. Jedan od najpopularnijih prirodnih proizvoda za jačanje zdravlja u ovim hladnijim mjesecima je med.

Med se tisućama godina koristi ne samo kao zaslađivač, već i kao lijek zahvaljujući svojim antibakterijskim, protuupalnim i  antioksidativnim svojstvima. Čaj s medom, med na tostu ili jednostavno žličica meda ujutro- sve su to mali rituali kojima se oslanjamo kada želimo ojačati organizam. 

Međutim, kako popularnost meda raste, tako je tržište preplavljeno lažnim i patvorenim proizvodima. Iako na prvi pogled izgledaju isto, lažni medovi često su mješavina šećernih sirupa i umjetnih dodataka koji nemaju ni blizu ljekovita svojstva kao pravi med. Zato je važno znati prepoznati pravi med kako bismo u potpunosti uživali u njegovim dobrobitima. 

image

.

/Shutterstock

Kako laički i golim okom prepoznati pravi med i razlikovati ga od krivotovrine, jedno je od najčešće postavljanih potrošačkih pitanja? Dražen Kocet, pčelar i proizvođač meda, ujedno i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza za N1 je objasnio:           

Da je med prirodan i nepatvoren, najlakše se može utvrditi ako se nakon nekog vremena kristalizira u staklenci. No Kocet napominje da se ne kristaliziraju svi medovi.

- Kristalizacija je prirodno svojstvo meda. Nijedan patvoreni med neće se kristalizirati, ostat će tekući. No, neki medovi nikada ne kristaliziraju. Čisti bagremov med nikada neće kristalizirati dok medovi s puno peludnih zrnaca kristaliziraju. Pelud je okidač koji dovodi do stanja kristalizacije. Ako u medu ima više od 60 posto peludnih zrnaca, taj će med brzo i jako kristalizirati se. Neki tvrde da se kristalizira med u koji je dodan šećer, ali to nije točno - objašnjava ovaj pčelar. 

image

.

/Shutterstock

Kocet kaže da članovi Hrvatskog pčelarskog saveza redovno sudjeluju u kontroli svojih proizvoda. Prema službenom podatku Europske komisije, na tržištu u Europskoj uniji čak je 46 posto meda sumnjivog porijekla i kvalitete. Je li med koji se prodaje u trgovinama doista čist i prirodan?

- Sve što je u trgovinama na policama prošlo je analizu i nije proglašeno patvorinom. Druga je stvar što se mi pitamo kako je moguće za euro ili dva proizvesti kilogram meda? Tu se javlja famozna sumnja. Laboratoriji koji obavljaju kontrolu tog meda ne nalaze nikakve pokazatelje da je taj med patvorina. Naravno, i u laboratorijima vrte glavom i tvrde da su patvoritelji meda već toliko usavršili svoje metode da je jako teško pronaći patvorinu meda, ističe Kocet.

Pčelare ponajviše brinu tzv. ceste meda, kako se nazivaju prometnice u nekim našim krajevima uz koje ljudi na priručnim štandovima prodaju med.

- Tamo definitivno imamo patvorine, med koji nije životinjskog porijekla nego je mješavina fruktoznih sirupa i ostalih pripravaka od kojih se prave patvoreni medovi. Prodaju se uz cestu bez ikakvih etiketa. A kad naiđu inspektori, prodavači ostavljaju taj med i skrivaju se u grmlje, kaže Kocet.

Srećom, postoji pet jednostavnih testova koja možete napraviti kod kuće kako biste se uvjerili da je proizvod koji ste kupili doista med, prenosi Bee America.

Test kristalizacije

Kako se med proizvodi od nektara, pčele ga prerađuju i unose u njega posebne enzime. Jedan od tih enzima, glukoza oksidaza, pomaže u uklanjanju vode iz meda. Rezultat ovog procesa je da prirodni med ima tendenciju kristalizacije i postaje gušći tijekom skladištenja. Umjetni med neće.

image

Kristalizacija se događa samo kod pravog meda

/Shutterstock

Test vode

Pravi med se ne miješa lako s vodom. Samo stavite čajnu žličicu u čašu vode i vidjet ćete da je "legla" na dno vaše posude. Da bi se uklopio u tekućinu, pravi med treba promiješati. Lažni med se, s druge strane, lako otapa u vodi, čak i bez miješanja.

image

Test s vodom- ukoliko se med lako topi u vodi, najvjerojatnije nije pravi

/Shutterstock

Test na papiru

Stavite nekoliko kapi uzorka koji testirate na papirnati ručnik ili salvetu. Ako je med čist, ostat će čvrst i neće natopiti salvetu. Ako je med nečist, smočit će papir, a možda čak i promočiti ga.

Test mikrovalnom pećnicom

Dodajte oko 2 žlice svog uzorka u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte na visokoj snazi ​​45 do 60 sekundi. Prirodni med će se brzo karamelizirati, dok će umjetni med postati pjenast i pjenušav.

Test kruha

Namažite uzorak na krišku kruha. Ako se radi o pravom medu, kruh će za nekoliko minuta postati hrskav na vrhu. Ako je med krivotvoren, kruh će se razmočiti (zbog različitog sadržaja vlage).

image

Gusti i ‘teško‘ protočan med je znak da je pravi

/Shutterstock
 
image

.

Janie Airey/Connect Images Via Afp

Dodatni savjeti za kupovinu meda

- Kupujte od lokalnih pčelara. Lokalni med obično je manje podložan patvorenju, a kupnjom podupirete lokalne proizvođače i ekološku ravnotežu.

- Provjerite certifikat, jer mnogi proizvođači meda imaju certifikate kvalitete koji jamče da je proizvod 100 posto prirodan. Obratite pozornost  na takve oznake na pakiranju. 

- Izbjegavajte prejeftini med. Ako je cijena meda značajno niža od ostalih na tržištu, postoji velika šansa da se radi o razrijeđenom ili umjetnom proizvodu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 07:02