StoryEditorOCM
Zdravlje‘NIJE NORMALNA‘

Hrvatica šokirala, svjesna je da ovaj postupak može štetiti fetusu, ali ona i dalje po svome. ‘Za Gospu blaženu, ženo!‘

Piše MOZAIK SD
1. lipnja 2024. - 17:46

Jedna žena je u poznatoj grupi "Mamine tajne..." postavila pitanje koje je sablaznilo ostale žene. 

- Da li se netko možda oglušio na upute u knjižici i koristio Philips Lumeu (uređaj za skidanje dlaka) za vrijeme trudnoće? Sve znam i sve sam pročitala, ali me zanima da li se netko možda ipak blicao? Kupila sam je prije mjesec dana i danas saznala da sam trudna, pa me zanimalo smijem li odraditi još 2 tretmana do kraja ili da ostavim sve pa kad rodim krenem ispočetka - pita ta žena druge žene na Facebooku, iako u uputama jasno stoji da se taj specijalni uređaj ne smije koristiti u trudnoći. 

Uređaj djeluje na principu impulsa koji prodiru ispod kože i slabe korijen dlake, zbog čega ona ispada. 

image

F B

Žene su je pokopale u komentarima: 

- A Bože, pa važnije su dlake od života djeteta, samo se vi blicajte. Možete se malo i napiti za svoju dušu.

- Pridržavajte se uputa! Napisane su s razlogom, ja je isto imam i u trudnoći je ne koristim. Čuvajte bebu, bit će vremena za uklanjanje dlaka.

- Ja kad sam saznala da sam trudna, stala sam sa svim jer sam se od ove rečenice ježila... "Lasersko uklanjanje dlačica, kao i elektroliza, u najmanju su ruku nepotrebni tijekom trudnoće. Elektroliza kroz kožu šalje nekoliko vrsta električne struje kako bi uništila korijen dlake. Ovo je možda najopasnija od metoda za trudnicu, budući da je beba okružena amnionskom vodom koja - provodi struju."

- Pa... ako ćete bebici svako malo priuštiti šok... sretno...

- Ja sam čekala od trudnoće, pa dvije godine dojenja. Znači 3 god me lumea strpljivo čekala u ladici. Ali kad sam je se dočepala, sve sam dlake riješila, samo kosa i trepavice ostale. 

- Ja nisam koristila ni tada ni tijekom dojenja zbog mogućnosti hiperpigmentacija, koje su zbog hormona vrlo vjerojatne.

- A ja sam samo blicala pazuhe i nadusnicu cijelu trudnoću. Srećom nije ništa bilo.

- Ne mogu virovat da neko ovo uopće pita ako u uputama piše da trudnice ne smiju... Za Gospu blaženu!

- Pitanje za vas: Što su vam prioriteti?

- Upute postoje s razlogom. Ako se nešto ne preporučuje, a pogotovo u trudnoći, onda se to ne bi smijelo ni raditi, a vi sad odlučite jel vam bitnije dijete ili dlake koje možete uklonit na razne načine koji neće štetit...

- Nemojte u trudnoći, ti bljeskovi su toliko jaki...

Na stranicama Philipsa piše: 

Može li se uređaj Lumea upotrebljavati tijekom trudnoće ili dojenja?

- Ne. Philips Lumea nikada nije testiran na trudnicama ili dojiljama te ga stoga one ne bi trebale upotrebljavati. Philips je surađivao s vodećim dermatolozima kako bi razvio uređaj Lumea, a oni su savjetovali da se Lumea, niti bilo koja druga metoda uklanjanja dlačica utemeljena na svjetlu ne upotrebljava tijekom trudnoće ili dojenja kako bi se izbjegle bilo kakve nuspojave.

Na portalu Pitajmamu.hr pak piše: 

- Kreme, gelovi, losioni i slična sredstva za uklanjanje dlačica možda se čine kao dobra opcija, ali imajte na umu da stručnjaci još uvijek nisu načisto u ovom području. Ovakvi proizvodi rastapaju proteinsku strukturu. Miris koji ovakva sredstva imaju vrlo je neugodan, a bilo je slučajeva alergijskih reakcija... Najbolje izbjegavati kemijska sredstva uklanjanja dlačica. Što se tiče izbjeljivanja, trudnoća je vrijeme u kojem biste to morali prestati raditi. Također, lasersko uklanjanje dlačica, kao i elektroliza, u najmanju su ruku nepotrebni tijekom trudnoće. Elektroliza kroz kožu šalje nekoliko vrsta električne struje kako bi uništila korijen dlake. Ovo je možda najopasnija od metoda za trudnicu, budući da je beba okružena amnionskom vodom koja - provodi struju - piše taj portal, te kao metode koje ne bi trebale imati nuspojave za bebu navode čupanje pincetom, šećernu pastu i brijanje britvicom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 22:43