StoryEditorOCM
Zdravljeogromna greška

Pijete ujutro lijekove uz kavu? Liječnici upozoravaju na štetnosti, riskirate ozbiljne nuspojave; sve su objasnili

Piše MOZAIK SD
21. listopada 2024. - 21:52

Svi su čuli savjet liječnika da kavu ne piju na prazan želudac. Međutim mnogima je i dalje kava neizostavan dio doručka, a uz taj topli jutarnji napitak mnogi popiju i lijekove. Znanstvena istraživanja pokazuju da bi je ta navika izrazito štetna, jer umanjuje djelotvornost lijekova.

Osim što kava ubrzava naš metabolizam ona također mijenja brzinu apsorpcije lijekova u krvotok. Grupa istraživača 2020. godine ustvrdila je da kava značajno utječe na apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje brojnih lijekova.

Među lijekovima na čiju učinkovitost kava posebno utječe su lijekovi za štitnjaču, lijekovi za prehlade i alergije, lijekovi za dijabetes, lijekovi koji pomažu kod Alzheimera, lijekovi protiv astme, lijekovi koji pomažu kod osteoporoze, antidepresivi, antipsihotici te lijekovi koji reguliraju krvni tlak.

Kava kasnije

Kava također smanjuje apsorpciju tvari korisnih za naš organizam, kao što su željezo, neki vitamini, kalcij i glukoza. Iz tih razloga bilo bi najbolje prvo doručkovati i lijekove popiti s vodom, a zatim nakon nekih sat vremena od doručka uživati u kavi.

Za većinu odraslih oko 400 miligrama kofeina dnevno je maksimalna prihvatljiva količina, a to je približno sadržano u četiri šalice kave, iako udio kofeina jako varira po tipu kave i načinu spravljanja, prenosi portal Health.

Kod konzumiranja previše kave mogu se javiti neke nuspojave koje s vremenom mogu postati i kronične. Najčešće se navodi glavobolja, nesanica, nervoza, iritabilnost, učestalo mokrenje, ubrzano kucanje srca, pa i podrhtavanje mišića.

Međutim kava može biti i korisna za naše zdravlje. Nedavna istraživanja su otkrila da su osobe koje piju kavu manje podložne nekim od vodećih uzroka smrti kod žena kao što su koronarne bolesti srca, moždani udar, dijabetes i bolesti bubrega.

I obična i beskofeinska kava u stvari imaju zaštitni učinak na jetru, odnosno održavaju količinu enzima unutar zdravih granica. Pržena kava također smanjuje lomljenje lanaca DNK, što može biti jedan od razloga razvoja tumora, pa i u tom vidu ima zaštitnu svojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 22:29