StoryEditorOCM
ZdravljePLJUNUTI ILI NE

Ispirete li zube nakon četkanja? Stomatolozi objašnjavaju koji je pravilan način njege kako biste spriječili karijes

Piše MOZAIK SD
15. travnja 2024. - 07:01

Viralni TikTok videozapisi  savjetuju: operite zube pastom za zube koja sadrži fluor i pljunite, ali nemojte ih isprati.

Stomatološki stručnjaci se slažu. Preporučuju četkanje zuba najmanje dva puta dnevno pastom za zube koja sadrži fluor kako bi se spriječio karijes, te kažu da preskakanje ispiranja nakon četkanja omogućuje fluoru da ostane na zubima, pružajući dodatnu zaštitu.

Oni koji više vole ispirati trebali bi lagano isprati malom količinom vode ili odgoditi ispiranje za dvadesetak minuta, kaže Brittany Seymour, glasnogovornica Američkog stomatološkog udruženja (ADA) i izvanredna profesorica na Harvard School of Dental Medicine.

image
Shutterstock

Studija iz 1999. godine na više od 2800 tinejdžera - u dobi od 15 i 16 godina - u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je da su oni koji su usta isprali šalicom vode nakon četkanja imali u prosjeku gotovo četiri pokvarena zuba u usporedbi s oko tri za one koji uopće nisu isprali. Oni koji su isprali s manje vode, na primjer iz ruke, imali su oko 3,62 loša zuba.

Preskakanje ispiranja nije neophodno za osobe sa zdravim zubima, ali onima koji jedu hranu s visokim udjelom šećera ili su skloni karijesu možda će trebati dodatna pomoć fluora, tvrdi Margherita Fontana, profesorica na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta Michigan. "Kada isperete zube, u osnovi ispirete aktivne sastojke paste za zube koje ste upravo stavili na zube", rekla je, piše New York Post.

Druga mogućnost za one koji žele isprati nakon četkanja je upotreba vodice za ispiranje usta koja sadrži fluor, kažee Fontana.

Zubni plak prekriven je određenim bakterijama koje proizvode kiselinu i koje uz pomoć prehrane bogate šećerom i loše oralne higijene mogu uzrokovati karijes. Fluor pomaže u sprječavanju šupljina štiteći zube - prvenstveno pomažući u zamjeni minerala koji su izgubljeni iz zaštitne cakline i smanjenju količine minerala koje caklina gubi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:28