Edamame je bogat izvor proteina, vlakana, vitamina i minerala, što ga čini idealnim dodatkom zdravoj prehrani, a istraživanja pokazuju da može pomoći u snižavanju kolesterola, reguliranju razine šećera u krvi, pa čak i u prevenciji određenih vrsta raka.
Osim što je bogat proteinima, vlaknima i ključnim vitaminima i mineralima, može pomoći u snižavanju kolesterola, reguliranju šećera u krvi i održavanju zdravlja kostiju.
Što je edamame?
Edamame su mlada, nezrela zrna soje, često zelene boje, koja se najčešće konzumiraju kuhana ili slabo posoljena. U usporedbi sa zrelim zrnom soje koje je bež ili smeđe boje, edamame se žanje ranije i zadržava svoju svijetlozelenu nijansu. Zbog visokog udjela proteina, vlakana i ključnih nutrijenata, sve je popularniji među pobornicima zdrave prehrane, ali i među onima koji žele kušati egzotične okuse.
Jedna šalica (oko 160 grama) kuhanog edamama daje impresivnu količinu hranjivih tvari. Željezo, magnezij, kalij, vitamin C...
Ovaj izvanredan nutritivni sastav čini edamame izvrsnim izborom za poboljšanje cjelokupnog zdravlja, od srca do kostiju, i pomaže u jačanju imuniteta.
Smanjuje razinu lošeg kolesterola
Istraživanja o dobrobitima soje na kolesterol pokazuju da proteini soje, uključujući one iz edamama, mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola (LDL) za 3-4%.
Kombinacija proteina, vlakana i antioksidansa u edamamu čini ga saveznikom u borbi protiv srčanih bolesti, što ga čini posebno korisnim za osobe s visokom razinom kolesterola.
Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi
Edamame je odličan za regulaciju šećera u krvi jer ima nizak glikemijski indeks i sadrži relativno malo ugljikohidrata. Zahvaljujući vlaknima i proteinima može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što je važno za prevenciju dijabetesa tipa 2.
Visok sadržaj proteina
Jedna šalica kuhanog edamama sadrži oko 18,5 grama proteina, što ga čini jednim od najboljih biljnih izvora ove hranjive tvari. Za vegane i vegetarijance ovo je posebno važno jer edamame sadrži sve esencijalne aminokiseline, što znači da osigurava kompletan profil proteina neophodan za izgradnju i regeneraciju tkiva.
Može smanjiti rizik od raka dojke i prostate
Izoflavoni prisutni u zrnu soje, uključujući edamame, povezani su sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca. Neka istraživanja o učinku soje na rak dojke sugeriraju da konzumacija proizvoda od soje može smanjiti rizik od ovih vrsta raka, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ta povezanost.
Može ublažiti simptome menopauze
Izoflavoni soje mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, kao što su valovi vrućine i promjene raspoloženja. Iako taj učinak ovisi o individualnim karakteristikama crijevne flore, neke žene osjete olakšanje nakon redovite konzumacije proizvoda od soje poput edamama, prenosi Zadovoljna.rs.
Mogu spriječiti gubitak koštane mase
Kod starijih osoba proizvodi od soje, uključujući edamame, mogu pomoći u prevenciji osteoporoze. Izoflavoni soje pomažu u očuvanju gustoće kostiju, što je posebno važno za žene u postmenopauzi, kada se rizik od gubitka koštane mase znatno povećava.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....