StoryEditorOCM
Zdravljekompleksna bolest

Kako se dobiva karcinom? Stručnjaci su složni, ovo su ključni uzroci; sve je utemeljeno na znanstvenim istraživanjima

Piše MOZAIK SD
30. rujna 2024. - 20:03

Rak (karcinom) je kompleksna bolest koja nastaje kada normalne stanice u organizmu postanu abnormalne i počnu se nekontrolirano razmnožavati. Na molekularnom nivou, rak se razvija kao rezultat akumulacije genetskih oštećenja u stanicama, a ta oštećenja mogu biti izazvana kombinacijom unutrašnjih i vanjskih faktora.

Evo nekoliko ključnih mehanizama i uzroka nastanka raka, zasnovanih na znanstvenim istraživanjima najvećih svjetskih instituta koji rade na prevenciji i liječenju karcinoma.

Genetske mutacije

Najvažniji uzrok raka su promjene ili mutacije u DNK. Te mutacije mogu biti nasljedne (prenose se od roditelja) ili stečene tijekom života, navodi se u istraživanju Američkog centra za karcinom u radu „Uzroci raka“. Stečene mutacije su mnogo češće i nastaju zbog faktora kao što su:

Izlaganje kancerogenim tvarima kao što su dim cigareta, azbest, i određeni pesticidi.

Ultraljubičasto (UV) zračenje od sunca, koje može oštetiti DNK u stanicama kože i izazvati rak kože.

Ionizirajuće zračenje, kao što je radijacija (od rentgena ili nuklearnih izvora).

Nasljeđene mutacije

Oko 5-10% svih slučajeva raka su rezultat nasljednih mutacija. Na primjer, mutacije u genima kao što su BRCA1 i BRCA2 povećavaju rizik za rak dojke i jajnika. Ovi geni normalno pomažu kod oštećenog DNK, ali kada su mutirani, povećavaju šanse za nastanak raka, navodi se u izvještaju Nacionalnog instituta za rak.

Kronična upala i infekcije

Dugotrajna upala može oštetiti stanice i njihov DNK prema izvještaju „Svjetske zdravstvene organizacije“ što povećava rizik od raka.

Primjeri:

Infekcija HPV-om (humani papiloma virus) može dovesti do raka grlića materice.

Hepatitis B i C virusi mogu izazvati kroničnu infekciju jetre, što povećava rizik od raka jetre.

Helicobacter pylori bakterija može izazvati kroničnu infekciju želuca i povećati rizik od raka želuca.

Hormonski faktori

Hormoni mogu igrati važnu ulogu u razvoju raka. Kao primjer za Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi:

Estrogen i progesteron, ženski hormoni, mogu stimulirati rast određenih vrsta raka dojke.

Hormonske terapije koje povećavaju nivoe estrogena kod žena ili testosterona kod muškaraca također mogu povećati rizik od raka.

Utjecaj načina života

Način života može značajno povećati rizik od raka. Ključni faktori po Centru za kontrolu i prevenciju bolesti su:

Pušenje – glavni uzrok raka pluća, ali i mnogih drugih vrsta raka, uključujući rak grla, mjehura i bubrega.

Loša ishrana – ishrana bogata zasićenim mastima, šećerima i crvenim mesom, a siromašna vlaknima i antioksidansima, može povećati rizik od različitih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, piše nova.rs.

Fizička neaktivnost i debljina povezani su sa većim rizikom od nekoliko vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva, maternice i bubrega.

Slučajne mutacije

Jedan dio mutacija koje dovode do raka mogu nastati spontano tijekom normalnog procesa dijeljenja stanica. Ovo su slučajne greške koje se događaju prilikom kopiranja DNK i mogu dovesti do raka, čak i kod osoba koje nisu izložene faktorima rizika.

Oštećenje imnološkog sustava

Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom imaju povećan rizik od razvoja raka, jer njihov imunološki sistem nije u mogućnosti efikasno uništiti abnormalne stanice prije nego što postanu kancerogene, piše u studiji koja navodi da se povećavaju šanse za karcinom kod osoba sa HIV-om.

Rak se razvija kao rezultat kombinacije genetskih promjena i faktora okoline. Iako ne možemo uvijek kontrolirati sve faktore, mnogi su pod našom kontrolom (poput prestanka pušenja, zdrave ishrane, fizičke aktivnosti). Također, rano otkrivanje raka kroz redovne preglede može značajno povećati šanse za uspješno liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 20:06