Travanj je vrijeme kad cvjeta maslačak. Često šetamo i ne obraćamo pažnju na ovu biljku. Međutim maslačak je pravi pomagač kada je u pitanju vaše zdravlje. Jedan od načina kako ga možete iskoristi je da napravite ukusan džem za regeneraciju ćelija jetre i čišćenje krvi, piše Dom i dizajn.
Džem od maslačka
Recept: Otkinite 300 žutih cvjetova maslačka, zalijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan maslačak dobro iscijedite i zalijte s pola litre tople prokuhane vode. Kuhajte 15-20 minuta, dodajte 1 kg šećera i 2 sitno isjeckana limuna (može i s korom), 1 žličicu limuntosa i kuhajte još 5 minuta.
Kada je džem dobio boju meda prestanite s kuhanjem. Sačekajte da se ohladi i procijedite kroz gazu ili cjediljku. Tu smjesu prokuhajte još 2 minute. Vas džem od maslačka je gotov!
Savjet: maslačak za džem skupljajte dalje od puteva. Džem od maslačka je najbolje uzimati ujutro na prazan želudac, rastvarajući ga u šalici sa zelenim čajem. Na taj način će ovaj napitak djelovati na organizam protuupalno, tonizirajuće sredstvo koje čisti jetru od toksina i otrovnih materija, pa čak i uklanja radionuklide iz cijelog organizma i ima diuretičko djelovanje. Džem od maslačka koristan je za prevenciju astme i bronhitisa. Potrebno je pojesti 2 velike žlice odjednom, ujutro. To daje vrlo pozitivan efekt. Na takvom ukusnom džemu vaša jetra će vam biti zahvalna, jer će uvijek biti čista i zdrava, piše Dom i dizajn.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....