StoryEditorOCM
ZdravljeSve što treba znati

Legionarska bolest može se širiti brzinom munje, pacijenti su u opasnosti. Evo koji su simptomi i na što se mora paziti

Piše MOZAIK SD
18. lipnja 2024. - 17:52

Zagrebačka bolnica Rebro pogođena je ozbiljnom krizom nakon nedavnog slučaja uzrokovanog legionarskom bolešću. Ovaj događaj skrenuo je pažnju na opasnost koju predstavlja Legionella, bakterija koja može izazvati tešku upalu pluća. Incident je izazvao zabrinutost među pacijentima i osobljem bolnice, kao i šire javnosti, te postavio važna pitanja o prevenciji i kontroli ove opasne bolesti u zdravstvenim ustanovama.

image

Bakterija Legionella

Kateryna Kon/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Legionella je ozbiljna bakterija, koja može izazvati teške respiratorne  infekcije i uzrokuje legionarsku bolest (poznatu i kao legioneloza) i Pontijakovu groznicu. Ova bakterija dobila je ime po događaju iz 1976. godine, kada je došlo do izbijanja teške epidemije među članovima Američke legije na konferenciji u Philadelphiji.

Legionarska bolest

Legionarska bolest je ozbiljna vrsta upale pluća, koju uzrokuje bakterija Legionella pneumophila. Najčešće pogađa starije osobe, pušače i osobe s oslabljenim imunosnim sustavom. Nije vrlo česta, ali može biti smrtonosna. Najčešće se javlja u ljetnim i jesenskim mjesecima jer više temperature pogoduju razmnožavaju bakterije Legionella.

image

Pluća pacijenta oboljelog od legionarske bolesti prije tretmana

Raguet H./Bsip Via Afp
image

Upala pluća izazvana Legionellom

Kateryna Kon/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Simptomi

Simptomi legionarske bolesti obično se pojavljuju između dva do deset dana nakon izlaganja bakteriji. Uključuju: visoku temperaturu, groznicu i zimicu, kašalj, koji može biti suh ili s iskašljavanjem, kratkoću daha, bol u mišićima, glavobolju, umor, gubitak apetita, proljev, mučninu ili povraćanje (u nekim slučajevima).

Ako se ne liječi, legionarska bolest može biti smrtonosna, posebno za ranjive grupe ljudi.

image

Ilustracija oboljelih pluća

Kateryna Kon/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Način prenošenja

Legioneila se najčešće prenosi udisanjem sitnih kapljica vode ili aerosola kontaminiranih bakterijom. Jednom kada bakterija uđe u pluća, napada i razmnožava se unutar makrofaga, stanica imunosnog sustava. To izaziva upalu pluća, koja može biti vrlo ozbiljna. Česti izvori infekcije uključuju: klimatizacijske jedinice (posebno one s vodom), hidromasažne kade, fontane, složeni vodovodni sustavi (kao u velikim zgradama, hotelima, bolnicama).

image

Područja najčešće zaraze

Dirk Waem/Belga Via Afp
image


Izvori bolesti

Dirk Waem/Belga Via Afp
image

Širenje bakterije preko kapljica vode

Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via Afp

Prevencija

Prevencija legionarske bolesti uključuje redovito održavanje i dezinfekciju sustava za klimatizaciju, vodovoda i drugih potencijalnih izvora bakterija. To podrazumijeva redovito čišćenje i dezinfekciju rashladnih tornjeva i sustava za klimatizaciju, održavanje odgovarajućih temperatura u sustavima za toplu vodu (iznad 50 stupnjeva) te korištenje odgovarujućih kemijskih sredstava za dezinfekciju.

image

Istraživački laboratorij za testove na Legionellu

Federico Gambarini/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Testovi za bakteriju

Nicolas Maeterlinck/Belga Via Afp

Dijagnoza i liječenje

Dijagnosticiranje legionarske bolesti može biti izazovno jer simptomi mogu biti slični drugim vrstama upale pluća. Dijagnoza bolesti obično se postavlja na temelju simptoma, medicinske povijesti i laboratorijskih testova, kao što su: analiza urina na Legionella antigen, kultura iskašljaja, krvni testovi.

Liječenje legionarske bolesti uključuje upotrebu antibiotika, kao što su makrolidi (azitromicin) ili fluorokinoloni (levofloksacin), koji se najčešće koriste. Oni su učinkoviti protiv Legionella bakterija i prodiru dobro u pluća. Rano otkrivanje i liječenje ključni su za uspješan oporavak. Zatim hospitalizacija kod težih slučajeva, posebno kod pacijenata s teškom upalom pluća, zatajenjem disanja ili sepsom. U teškim slučajevima, može biti potrebna mehanička ventilacija kao podrška disanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 17:54