StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE ‘SIGURNIJE‘

Liječnik alarmira koliko je ‘vaping‘ opasan: Stvara ‘kokičarska‘ pluća, to je stanje koje može izazvati smrt! Pogledajte

Piše M. K. P.
27. kolovoza 2024. - 07:00

U svom viralnom Tiktok videu dr. Jeremy London zorno je dočarao zašto je tzv. "vaping" mnogo opasniji nego što mnogi misle. 

Elektronske cigarete prvotno su promovirane kao sigurnija alternativa pušenju, no stvarnost je mnogo drugačija. Dr. Jeremy London u svom videu ističe nekoliko ključnih razloga zbog kojih je vaping opasan po zdravlje.

Dok tradicionalne cigarete sadrže poznate štetne tvari, e-tekućine za vaping često sadrže kemikalije koje nisu dovoljno istražene, poput diacetila i formaldehida. Ove tvari mogu uključivati toksine koji izazivaju upale pluća i druge respiratorne probleme, poput takozvanih "kokičarskih pluća".

- To je ozbiljno stanje koje često zahtjeva hospitalizaciju, a također može uzrokovati i smrt! - priča dr. London u videu.

Dr. London nadalje objašnjava da prilikom vapinga, osim nikotina, koji nije reguliran, dolazi do stvaranja mikroskopskih čestica  i teških metala, poput nikla, kositra i olova, koje ulaze u pluća.

Dugotrajno izlaganje ovim česticama može uzrokovati ozbiljna oštećenja pluća i dovesti do kroničnih bolesti, povišenog krvnog tlaka, posljedično uzrokovati srčani i moždani udar. 

Vaping je često percipiran kao "sigurnija" alternativa i postao je društveno prihvatljiv, ali Dr. London upozorava da ovaj osjećaj sigurnosti može biti poguban.

image
/Shutterstock

Mnogi korisnici vjeruju da je vaping bezopasan, što može dovesti do učestalog korištenja i veće ovisnosti, a time i povećanog rizika od zdravstvenih problema. 

Cigarete su proučavane desetljećima, a "vaping" je relativno nov fenomen, i dugoročni učinci na zdravlje još uvijek nisu potpuno poznati. Dr. London naglašava da smo možda tek na početku otkrivanja svih potencijalnih opasnosti.

Video završava apelom Dr. Londona da se ozbiljno shvati opasnost koju "vaping" predstavlja, posebno među mladima. Umjesto da se nasjedne na marketinške trikove, poziva na informiranost i pažljivo razmatranje svih rizika prije nego što se posegne za "vape" uređajem.

- Vaše tijelo, vaša pravila. Educirajte se i donesite dobru odluku, koja spašava vaš život - savjetuje dr. London za kraj.  

Pogledajte cijeli video ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 19:30