StoryEditorOCM
ZdravljeZAVRŠENA STUDIJA

Nakon dvadesetogodišnjeg istraživanja zaključeno: postoji začarani krug depresije i gubitka pamćenja kod starijih od 50

Piše HINA
13. lipnja 2024. - 10:41

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, utvrdili su znanstvenici koji su pratili gotovo 8200 Britanaca kroz dva desetljeća.

Znanstvenici su utvrdili da je "linearna promjena u simptomima depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja" među ispitanicima starijima od 50 godina. Prosječna dob bila im je 64 godine.

image
Shutterstock
image
Shutterstock

No ne samo da depresija pogađa pamćenje nego vrijedi i obrnuto, zaključili su znanstvenici, u istraživanju koje je objavilo Američko medicinsko udruženje.

"Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena", po američkim i britanskim znanstvenicima. U timu su bili znanstvenici i liječnici s Londonskog sveučilišnog koledža, Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Medicinskog fakulteta Sussexa.

image
Shutterstock

"Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani", objasnili su znanstvenici, istaknuvši da, premda je kognitivna disfunkcija već prije povezana s depresijom, "smjer te veze" nije jasan.

Sudionike ispitivanja pregledavalo se svake druge godine od 2002. do 2019. testovima pamćenja i verbalne fluentnosti te procjenama simptoma depresije po Centru za epidemiološke studije.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 10:41