StoryEditorOCM
Zdravljevelika studija

Pazite se namirnica koje svi rado jedemo, a povećavaju rizik za jedan od najsmrtnosnijih oblika raka. Evo na što treba posebno paziti u prehrani

Piše Ana Dukić/ŽIVIM
4. rujna 2022. - 09:00

Keksi, slatkiši, gazirana pića i kobasice mogu povećati rizik od raka debelog crijeva kod muškaraca, pokazala je nova studija, piše Ana Dukić u Glorijinom prilogu živim.hr.

Naime, američki znanstvenici sa Sveučilišta Tufts u Bostonu su ispitali podatke triju dugoročnih zdravstvenih studija u kojima je sudjelovalo više od 46 tisuća muškaraca i gotovo 160 tisuća žena. Sudionici su praćeni 24 do 28 godina i tijekom tog vremena identificirano je 3216 slučajeva raka debelog crijeva. Kako bi došli do uzroka, znanstvenici su procijenili i prehranu putem upitnika koje su sudionici ispunjavali svake četiri godine. Ultra-prerađena hrana, koja također uključuje instant juhu i rezance te slatke ili slane pakirane grickalice, povezana je s višim stopama bolesti, rekli su istraživači....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 11:26