StoryEditorOCM
Zdravljevrijedi pročitati

Nutricionist savjetuje konzumaciju ovih vrsta smrznutih povrća, tvrdi da biste ih trebali jesti, reguliraju šećer u krvi

Piše MOZAIK SD
30. rujna 2024. - 21:44

Vjerojatno ste već čuli da smrznuto povrće uglavnom ima jednaku nutritivnu vrijednost kao i svježe—možda čak i više. Ali ako je smrznuto povrće dobro za vas, postoje li određene vrste koje biste trebali birati ako pazite na razinu šećera u krvi?

1. Mješavina za wok (Stir-Fry Blend)

Vjerojatno ste ih već vidjeli: kombinacija raznih vrsta povrća.

Povrće u mješavinama za wok obično sadrži manje ugljikohidrata i bogato je vlaknima, što ih čini odličnim izborom, piše Eatingwell.

Pretvorite vrećicu smrznutog povrća za wok u puni obrok dodavanjem piletine, škampa, nemasnog goveđeg mesa ili druge namirnice bogate proteinima.

2. Cvjetača

Smrznuta cvjetača je uvijek odličan izbor. Možete je naći u obliku malih cvjetova ili kao “rižu”, koja može zamijeniti škrobnu rižu u mnogim jelima.

Za neke ljude, riža može podići razinu šećera u krvi, ali riža od cvjetače ima toliko malo ugljikohidrata da vjerojatno nećete primijetiti razliku.

Jedna šalica riže od cvjetače ima oko 5 grama ugljikohidrata i 3 grama vlakana. Dvostruka dobit.

3. Brokula

Brokula — ili je volite, ili je još niste pripremili na ukusan način.

Ovo povrće iz porodice krstašica može biti ukusno uz pravu pripremu. Brokula sadrži kemijski spoj koji se zove sulforafan, koji se oslobađa kada se biljka reže ili žvače.

Sulforafan može poboljšati osjetljivost na inzulin i tako sniziti razinu šećera u krvi.

4. Špinat

Ne možete pogriješiti sa špinatom, čak je i Popaj to znao. Samo 1 šalica smrznutog špinata sadrži gotovo 7 grama ugljikohidrata, uključujući 4,5 grama vlakana.

Špinat može značajno povećati unos hranjivih tvari bez da promijeni okus juha, variva i složenaca.

5. Kelj

Kelj je i dalje popularan. I to s dobrim razlogom: Američka udruga za dijabetes preporučuje tamno, lisnato zeleno povrće poput kelja zbog niskog sadržaja kalorija i ugljikohidrata, uz dodatne hranjive tvari poput željeza, kalcija, kalija, folata i vitamina A, C i K.

Jedna šalica kelja ima manje od 1 grama ugljikohidrata, a gotovo sve su vlakna.

6. Prokulice

Možda niste obožavatelj ovog povrća, ali prepune su hranjivih tvari i imaju visok sadržaj vlakana. Jedna šalica prokulica kuhanih iz smrznutog stanja nudi 6 grama vlakana.

Također su bogate vitaminom C.

7. Batat

Imaju oko 3 grama vlakana po šalici, plus nešto magnezija, minerala koji može pomoći u poboljšanju metabolizma glukoze. Američka udruga za dijabetes preporučuje konzumaciju namirnica koje sadrže magnezij, jer je često u deficitu u organizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 12:01