StoryEditorOCM
ZdravljePJAT PUN OTROVA

Oprez! Hrana koju jedete doslovno vas može ubiti - jedna namirnica će vas posebno iznenaditi

Piše M.Dr.
26. studenog 2016. - 12:02
spiza.JPG

Određene svakodnevne namirnice mogu biti izvorom opasnih tvari koje u određenim dozama čak mogu biti i smrtonosne. Evo o kojim se namirnicama radi, prenosi bljesak.info.

1. Sjemenke koštuničavog voća. Jabuke, trešnje, višnje, breskve i marelice u svojim sjemenkama sadrže jedan opasan spoj. Radi se o cijanovodiku, odnosno o njegovoj vodenoj otopini koja se naziva cijanovodična kiselina. Sam naziv ovog spoja koji nas podsjeća na cijanid ukazuje na to da je ovaj spoj otrovan, stoga se sa ovim sjemenkama ne valja šaliti.

2. Rabarbara (zelje). Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu kao i špinat, a oksalna kiselina može uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca. Da bi se postigla fatalna doza potrebno je pojesti više od 5 kg rabarbare, no ozbiljne zdravstvene probleme rabarbara može u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 19:00