StoryEditorOCM
Zdravljerijetka bolest

Otišao kod liječnika zbog kašlja, otkrili mu čudnu pojavu u grlu; patio je, nećete vjerovati što mu je unutra raslo...

Piše vijesti sd
28. lipnja 2024. - 17:25

Prije 17 godina,  52-godišnjak se javio liječnicima i požalio im se na promukao glas, otežano disanje i kronični kašalj.

Ispričao im je da je cigarete počeo pušiti sa samo 16 godina te da je jednom iskašljao dlaku iz grla. Nakon detaljnog pregleda, liječnici su ustanovili da čovjeku u grlu rastu dlake.

Iako ih je liječnički tim uspio ukloniti, one su nastavile rasti, zbog čega se pacijent vraćao u bolnicu sljedećih 14 godina s istim simptomima.

Stanje je izliječeno tek 2022. godine kada je čovjek prestao pušiti i liječnici su mu spalili dlačice u grlu. Ovim zahvatom i njegovim prestankom pušenja dlačice se više nisu vratile.

Dijagnosticirana mu je endotrahealna dlakavost, tj. dlakavost u grlu, piše amjcaserep, prenosi Espreso.

cigarete uzrokovale rast dlaka

Ovo je stanje izuzetno rijetko, sa samo nekoliko slučajeva prijavljenih u medicinskoj literaturi. Uzroci su nejasni, a autori izvješća navode da je ovo tek drugi slučaj te vrste. Liječnici su, međutim, tvrdili da je u ovom slučaju izraslina uzrokovana pušenjem cigareta.

Stručnjaci kažu da pušenje može uzrokovati upalu tkiva u grlu, što može dovesti do pretvaranja matičnih stanica u folikule dlake - ili u skupine stanica i struktura koje rastu. U ovom slučaju u grlu su pronašli šest do devet dlačica od pet centimetara, a neke su dospjele i do usta.

image

Čovjeku su u grlu rasle dlake, što se zove endotrahealna dlakavost (ilustracija)

Afp

"Pretpostavljamo da je početak rasta dlaka uzrokovan pacijentovim konzumiranjem cigareta. To je moglo uzrokovati i potaknuti endotrahealni rast dlaka. Ali, naravno, ova se pretpostavka ne može dokazati zbog rijetkosti takvih slučajeva. Kad je pacijent imao 10 godina, skoro se utopio, što je rezultiralo prerezom njegovog dušnika - dijela dušnika ispod govorne kutije - kako bi se omogućilo umetanje cijevi za zrak kako bi mogao disati.

zauvijek se riješio dlaka

Rupa je poslije zatvorena uz pomoć hrskavice i kože s njegovog uha, dok je izrasla dlaka otkrivena oko mjesta presađivanja u grlu. Pacijent je rekao da su njegovi simptomi počeli 2006., kada je imao 16 godina, nakon što je počeo pušiti.

Žalio se na otežano disanje noću, promuklost, hrkanje i kronični kašalj. Kada je prvi put zatražio liječničku pomoć 2007., liječnici su također otkrili upalu grla i kraste. Uz njihovo uklanjanje, liječen je i antibioticima jer su liječnici otkrili da su dlačice prekrivene bakterijama.

Sljedećih gotovo 15 godina čovjek je ponovno posjećivao liječnike radi ponovnih pregleda i ponovljenih uklanjanja. Svaki put kad je dlaka uklonjena, rekli su da je pacijent odmah oslobođen simptoma. Unatoč kroničnom stanju, liječnici nisu htjeli provesti kurativu sve dok muškarac ne prestane pušiti, što je i učinio 2020. godine.

Ponovni rast dlake na kraju je zaustavljen 2021. nakon što su liječnici izveli endoskopsku argon plazma koagulaciju - spaljivanjem korijena iz kojeg kosa raste - kada je pacijent imao 49 godina. Poslije jedne godine izvađene su dvije dlake iz grla i učinjena još jedna koagulacija. Od tada nijedna dlaka nije izrasla", naveli su.

image

 Ponovni rast dlake u grlu na kraju je zaustavljen nakon što su liječnici izveli endoskopsku argon plazma koagulaciju - spaljivanje korijena iz kojeg kosa raste (ilustracija)

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 17:27