Starenje, premda neizbježna etapa života, pokušava se odgoditi što je duže moguće. Uz uznapredovalu tehnologiju, proširene mogućnosti koje pruža medicina i bezbroj preparata koji se, prepoznati zbog svoje učinkovitosti, izmjenjuju kao na traci, ljudima je ta "odgoda" starenja za nekoliko godina, sve pristupačnija.
Neki će se podvrgnuti plastičnim operacijama i drugim, invazivnim i bolnim kirurškim intervencijama i metodama, dok će oni drugi, okrenuti prirodi, tražiti eliksir mladosti u svojoj okolini. Kolagen, protein zaslužan za zdrave zglobove i elastičnost, odnosno rastezljivost kože naišao je na obožavanje mase, što zbog svoje pristupačne cijene (kako kome), što zbog činjenice da je zaista učinkovit na brze staze, a ono najbitnije - nalazi se u kostima, mišićima i krvi, sastoji se od tri četvrtine kože i trećine proteina u tijelu, stoga možemo reći da nije ni baš tolika "kemikalija".
Kako čovjek stari, postojeći kolagen se razgrađuje, a tijelu postaje sve teže proizvoditi više kolagena. Kao rezultat toga, mnogi se ljudi okreću kolagenu u prahu ili drugim vrstama dodataka kolagena, kao što su kapsule, prah i tekućine, prenosi Nova.rs
Nutricionistica Branka Mirković ističe da se kolagen u bilo kojem obliku koristi samo kao dodatak ishrani i najefikasniji je ako se kombinira sa hranom koja podstiče stvaranje aminokiselina koji su potrebni za podmladak i poboljšanje elastičnosti kože. Koja je to hrana? Na prvom mjestu je bujon od kostiju i goveđeg ili pilećeg mesa, ribe s dodatkom različitog povrća. Dovoljno je staviti sve u lonac, naliti hladnom vodom i dugo kuvati. Procijedite i možete piti samo "juhu" koji sadrži kalcij, fosfor, magnezij, kolagen, glukozamin i ostale aminokiseline.
Što je goveđa želatina?
To je dodatak u prahu koji se uglavnom pravi od kravlje kože. Posebno se dobiva iz goveđeg kolagena, strukturnog proteina koji se također nalazi u ljudskom tijelu i neophodan je za zdravlje na mnogo načina – jer pomaže u formiranju naših zglobova, ligamenata, kože, kostiju, prenosi Nova.rs
Osim što je izvrstan izvor proteina, goveđa želatina može se koristiti kao sredstvo za zgušnjavanje u kuhanju i pečenju.
Definira se kao "bezbojan i bezokusan" i u vodi topiv protein pripremljen od kolagena koji se koristi u pripremi hrane kao baza za žele.
Kada se pomiješa s vrućom tekućinom, podsjeća na žele. Budući da je bezukusan, može se koristiti u raznim receptima. Djeluje malo drugačije od kolagena u prahu jer ga je potrebno otopiti u vrućoj tekućini, poput kave.
Kolagen se također prirodno proizvodi u tijelu spajanjem aminokiselina, građevnih blokova proteina koji se nalaze u hrani. Za proizvodnju kolagena, vaše tijelo treba:
Prolin: nalazi se u bjelanjcima, mliječnim proizvodima, kupusu, gljivama i šparogama
Glicin: nalazi se u svinjskoj koži, pilećoj koži i želatini te nizu drugih namirnica bogatih proteinima
Vitamin C: nalazi se u agrumima i paprikama
Cink: nalazi se u govedini, janjetini, svinjetini, školjkama, slanutku, leći, grahu, mlijeku, siru te raznim orašastim plodovima i sjemenkama
Bakar: nalazi se u organskom mesu, kakao prahu, indijskim oraščićima, sjemenkama sezama i leći
Budući da čini toliko ključnih dijelova našeg tijela, kolagen nije samo koristan, već je i neophodan za održavanje dobrog zdravlja. Ali znanstvenici još uvijek raspravljaju o prednostima kolagena u prahu i drugih dodataka kolagenu. Iako postoje razumni dokazi da pomažu u održavanju hidratizirane kože i ublažavanju bolova osteoartritisa, potrebno je više studija o manje dobro poznatim dobrobitima, poput snižavanja krvnog tlaka i razine šećera u krvi.
Prednosti konzumiranja kolagena
Jače kosti
Kako starite, vaše kosti postaju manje guste i lomljivije, lakše se lome i dulje zacjeljuju. Neka su istraživanja otkrila da svakodnevno uzimanje kolagena u prahu može pomoći da vaše kosti budu gušće, usporavajući proces starenja koji ih čini krhkim i pomaže vašem tijelu da proizvodi nove kosti.
Elastičnost i hidratacija kože
Dokazano je da dodaci kolagena poboljšavaju hidrataciju i elastičnost kože kod starijih ljudi. Također mogu pomoći u smanjenju bora.
Gušća kosa
Dok više muškaraca oćelavi, mnoge žene također imaju gubitak kose ili stanjivanje kako stare. U jednoj studiji, grupa žena s prorijeđenom kosom primijetila je značajno povećanje količine kose, pokrivenosti vlasišta i debljine dok su svakodnevno uzimale dodatke kolagena.
Zdraviji nokti
Nekim ljudima se nokti lakše lome nego drugima i ne rastu tako brzo. Jedno istraživanje u skupini žena pokazalo je brži rast noktiju i manje slomljenih ili okrhnutih noktiju nakon samo 4 tjedna svakodnevnog uzimanja dodataka kolagena.
Smanjena bol kod osteoartritisa
Za osobe s osteoartritisom koljena dodaci kolagena mogu djelovati kao blago sredstvo protiv bolova i poboljšati funkciju zglobova. Može proći oko 3-5 mjeseci svakodnevnog liječenja prije nego što vidite ta poboljšanja.
Povećana mišićna masa
Jedna mala studija otkrila je da su muškarci koji su uzimali suplemente kolagenskih peptida tijekom 12-tjednog programa treninga snage vidjeli više povećanja mišićne mase i snage od onih koji nisu.