StoryEditorOCM
Zdravljeprehrana je bitna

Postoji hrana koja smanjuje rizik za moždani udar, trebali bi pojesti barem pet porcija dnevno, stručnjaci su tu složni

Piše MOZAIK SD
28. lipnja 2023. - 21:31

Moždani udar je ozbiljno, potencijalno fatalno medicinsko stanje do kojeg dolazi kad se prekine dotok krvi u mozak, obično zbog krvnog ugruška ili pucanja krvne žile.

Postoji niz faktora koji mogu povisiti rizik za moždani udar, a prehrana je svakako jedan od važnijih.

Imajući to na umu dr. Jonathan Zeilinger, voditelj platforme za digitalno pružanje zdravstvenih usluga Babylon Health, za britanski Express.co.uk govorio je o hrani koju bi trebale izbjegavati sve osobe koje imaju povišen rizik za moždani udar.

Posebno je istaknuo tri vrste hrane koje bi trebalo izbjegavati kako biste spriječili da dođe do začepljenja krvnih žila, a to su: procesuirano meso, slatkiši i pržena hrana.

- S obzirom na to da je najveći broj moždanih udara povezan s nakupljanjem masnog plaka (aterom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2024 13:51