StoryEditorOCM
ZdravljeČEST PROBLEM

Probali ste sve, ali ona ne odlazi? Primijenite ovih osam savjeta i riješite se uporne urinarne infekcije

Piše MOZAIK SD
27. ožujka 2024. - 18:41

Infekcija mokraćnog sustava (IMS) može vas oboriti s nogu, uzrokujući niz simptoma. Otkrivamo vam 8 načina koje možete primijeniti kod kuće, bez odlaska liječniku, kako biste se lakše riješili tih simptoma.

Svi smo barem jednom u životu iskusili niz neugodnih simptoma koji prate svaku urinarnu infekciju: od peckanja i boli pri mokrenju, do krvi u mokraći i bolova u donjem dijelu trbuha ili zdjelice.

Ove su infekcije odgovorne za otprilike 8 milijuna posjeta liječniku svake godine i druga su najčešća vrsta infekcije koja se javlja u ljudskom tijelu. Češće se javljaju kod žena, ali mogu zahvatiti i muškarce.

Antibiotici su potrebni za liječenje infekcija mokraćnog sustava i mogu ubrzati oporavak, ublažiti simptome i spriječiti daljnje komplikacije. Ako se ne liječe, infekcije mokraćnog sustava mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i zdravstvenih problema. Uz korištenje antibiotika koje je propisao zdravstveni radnik, postoji nekoliko kućnih lijekova koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i spriječiti povratak.

Evo 9 načina za prirodno liječenje ovog problema, posebno obratite pozornost na 8. točku:

1. Probajte brusnicu 

Brusnica sadrži sastojak koji sprečava bakterije da se pričvrste na stijenke mokraćnog sustava, prenosi Kurir

Iako su istraživanja neuvjerljiva, neka istraživanja sugeriraju da biste mogli smanjiti rizik od razvoja infekcija mokraćnog sustava konzumiranjem proizvoda od brusnice, uključujući nezaslađeni sok od brusnice, dodatke prehrani od brusnice ili sušene brusnice.

2. Pijte puno vode

Iako mokrenje može biti bolno kada imate urinarnu infekciju, važno je piti što je moguće više tekućine – osobito vode. Većina odraslih trebala bi piti između šest i osam čaša vode dnevno.

Što više pijete, više mokrite, što može pomoći pri ispiranju štetnih bakterija iz urinarnog trakta.

3. Idite na WC na vrijeme

Zadržavanje urina ili ignoriranje nagona za mokrenjem može omogućiti razmnožavanje bakterija u vašem urinarnom traktu. Kao opće pravilo, uvijek koristite kupaonicu kada osjetite potrebu, prenosi Kurir

Također je važno paziti da potpuno ispraznite mjehur tijekom mokrenja i uvijek mokriti nakon spolnog odnosa, osobito žene. Ako to učinite, također je važno obrisati se od naprijed prema natrag nakon mokrenja.

image
/Shutterstock

4. Koristite probiotike

Probiotici potiču zdravu probavu i imunitet. Također mogu biti učinkoviti u liječenju i prevenciji infekcija mokraćnog sustava kada se koriste u kombinaciji sa standardnom antibiotskom terapijom.

U infekciji mokraćnog sustava, loše bakterije zamjenjuju dobre bakterije u urogenitalnom sustavu, posebno one iz skupine Lactobacillus. Probiotici mogu obnoviti dobre bakterije i mogu smanjiti mogućnost ponavljanja infekcija mokraćnog sustava.

Iako neka istraživanja pokazuju da bi probiotici mogli biti učinkoviti u prevenciji i liječenju infekcija mokraćnog sustava, potrebno je više studija.

5. Uzmite više vitamina C

Povećanje unosa vitamina C može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava.

No, neka su istraživanja pronašla proturječne dokaze o učinkovitosti vitamina C u liječenju infekcija mokraćnog sustava, ističući da nije provedeno dovoljno studija koje bi poduprle ovaj tretman.

6. Nosite udobnu odjeću

Nošenje pamučne i udobne odjeće može ublažiti simptome postojeće infekcije urinarnog trakta pomažući da područje ostane suho i čisto. Uska odjeća i odjeća od određenih vrsta sintetičkih materijala ne propušta vlagu i ne dopušta koži disanje, što omogućuje razmnožavanje bakterija u genitalnom području i pogoršanje infekcije.

7. Razmislite o promjeni kontracepcije

Neka starija istraživanja sugeriraju da određeni kontraceptivi mogu pridonijeti razvoju urinarnih infekcija kod žena. Ako koristite dijafragme, spermicide ili nepodmazane kondome i imate česte urinarne infekcije, možda biste trebali zajedno razgovarati sa svojim liječnikom o drugim metodama kontracepcije kako biste pronašli opciju koja vam odgovara.

8. Koristite jastučić za grijanje

Korištenje jastučića za grijanje na donjem dijelu trbuha može olakšati nelagodu koja dolazi s infekcijom mokraćnog sustava i smanjiti česte odlaske u kupaonicu koji mogu uzrokovati bolno peckanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:58