StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE DOBRO

Pušite e-cigarete i žestoko ‘vejpate‘? Otkriveni teški slučajevi koji su ugrozili živote pušača, opasne su i arome...

Piše MOZAIK SD
23. svibnja 2024. - 19:10

U početku stvorene kao pomoć pušačima pri prestanku pušenja, e-cigarete su stekle popularnost  među mlađom generacijom zahvaljujući pakiranju jarkih boja i voćnim okusima. No, pokazalo se da "vaping" nije tako siguran kao što su mnogi ljudi mislili.

Znanstvenici su otkrili uznemirujuće nuspojave uzrokovane ovisnošću o elektroničkim cigaretama.

U pokušaju da se izbori s porastom, vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira uvesti stroge mjere usmjerene na mlade "ljubitelje" E-cigareta, s novim zakonima koji zabranjuju jednokratne cigarete, ograničavaju prodaju određenih okusa i nameću kazne trgovinama u Engleskoj i Walesu koje ih prodaju ilegalno djeci.

Claire Wakefield, istraživačica i psihologinja iz Zaklade Minderoo, otkrila je strašne simptome koje izazivaju.

Wakefield je za podcast It‘s A Lot Abbie Chatfield rekla da je trovanje nikotinom, također poznato kao ‘nic sick‘ - jedna od najuznemirujućih nuspojava koje je vidjela.

image
/Shutterstock

"Ono što me pogodilo - za što postoje tone dokaza - je akutna nikotinska toksičnost, koju nazivaju ‘nic-sick‘. To je u biti kada imate previše nikotina odjednom", objasnila je, prenosi ladbible.com.

Trovanje nikotinom uzrokovano je toksičnom količinom nikotina u tijelu, a simptomi uključuju mučninu i povraćanje, vrtoglavicu, glavobolje, smetenost, proljev, plitko disanje i ekstremni umor, a u ekstremnim slučajevima i smrt.

Dok se duhanski proizvodi koji sadrže nikotin već dugo koriste u cigaretama, postoji poseban rizik od trovanja nikotinom iz "vejpa" zbog proizvoda koji sadrže tekući oblik kemikalija.

Wakefield se dalje prisjetila posebno uznemirujućeg slučaja koji joj je ostao u sjećanju, koji uključuje mladu ženu koja je počela povraćati  crvenu tekućinu s "okusom" jagode.

Naglasila je da je znala da ima problem kad joj je povraćanje počelo imati okus po jagodi.

Iako je "vaping" za neke poželjnija alternativa pušenju od klasičnih cigareta, stručnjaci su zabrinuti  zbog porasta među mladima, posebice sve veće upotrebe proizvoda za jednokratnu upotrebu. Najbolje je ne pušiti ništa!

Naglasili su da je ispravno da vlada učini sve što može kako bi zaštitila djecu od ovisnosti o nikotinu i duhanskim proizvodima u cijelosti.

Dijelovi tijela koje zahvaća ovisnost o e-cigaretama 

Dokazano je da su e-cigarete štetne i aromatizirane, sadrže nikotin i ljudi ih često koriste kao zamjenu za klasične cigarete, mogu imati negativan učinak ne samo na pluća i mozak, već i na druge dijelove tijela.

Texas Department of State and Health Services Texas Health and Human Services ispitao je razmjere štete koje bi  cigarete mogle prouzročiti ljudskom tijelu.

Američka služba navodi: "Istraživanje sugerira da ‘vaping‘ može utjecati na način na koji stanice u dišnom traktu (nos, grlo, pluća) reagiraju na klice i može povećati mogućnost bolesti i infekcije od bakterija i virusa, poput virusa koji uzrokuje COVID-19, prenosi ladbible.com.

Prema istraživanjima, "vejpovi" emitiraju "aerosol koji uključuje najmanje 31 kemikaliju i spojeve koji utječu na različite dijelove tijela". Udisanje ultra finih čestica pare može uzrokovati napadaje astme, kašlja, te teško i otežano disanje. Navode i da kemikalije, poznate kao hlapljivi organski spojevi ili VOC, uzrokuju iritaciju očiju, nosa i grla, jake glavobolje, mučninu i oštećenja organa.

Formaldehidi iritiraju oči, nos, grlo i kožu i s vremenom mogu prouzročiti rak pluća i grla.

Texas Department of State Health Services navodi: "Mozak se još uvijek razvija do otprilike 25. godine. Korištenje nikotina u adolescenciji može trajno oštetiti dijelove mozga koje kontroliraju pažnju, učenje, raspoloženje i kontrolu impulsa."

Baterije u "vape-ovima" mogu  uzrokovati ozbiljne opekline na koži ako eksplodiraju, a odjel upozorava da je čak zabilježen i jedan smrtni slučaj kao posljedica toga.

Što se događa s tijelom nakon prestanka korištenja cigareta? Može potrajati do 20 minuta da tijelo počne detoksikaciju nakon prestanka korištenja cigareta.

Što su e -cigarete?

Elektroničke ili e-cigarete su najčešći oblik i proizvod iz grupe sustava elektroničke dostave nikotina (engl. Electronic Nicotine Delivery Systems, ENDS)., prema podatcima Hrvatskog Zavoda za Javno Zdravstvo.

Neki ih smatraju sredstvom pomoći odvikavanja od duhana, a drugi ih vide kao prijetnju naročito mladima.

E- cigarete nadomještavaju nikotin iz običnih cigareta izbjegavajući druge, štetne čimbenike koji se nalaze u klasičnim cigaretama. Jedina "dobra" prednost "vapea" je ta da dovodi nikotin u tijelo, a izbjegava štetne tvari kao što je katran.

Glavni sastojci otopine e-cigareta su nikotin, propilen glikol i razne arome i citrusi kojima su obogaćeni, a koje poboljšavaju okus.

Posljedice i nuspojave

Umor ili iscrpljenost -  Ako se previše opteretimo, padne nam imunitet i dođe do slabosti. Osjećamo se malaksalo i iscrpljeno, takav je i slučaj s pušenjem "vapea", samo što je ovdje slučaj o nikotinu koji udišemo u tijelo.

Druge razlike nema. Netko će se osjećati iscrpljeno misleći da je to zbog konzumiranja previše kofeina, a možda ni neće znati da mu je upravo elektronička cigareta to prouzrokovala.

Nikotin u mozgu povećava oslobađanje dopamina, koji utječe na reakcije i osjećaje.

Bol u grlu i suha usta

Bol u grlu može uzrokovati zavojnica koja se koristi u traspršivaču jer je sastavljena od nikla, a do suhih usta dolazi zbog propilen glikola i biljnog glicerina.

Mučnina - može biti reakcija na jedan od sastojaka, odnosno otopina koje se stavljaju u uređaj.

Glavobolja - ona se javlja nakon prestanka pušenja, odnosno odvikavanja od pušenja. Kada "ovisnik" prestane pušiti, konstantno razmišlja o tome, jer nikotin uzrokuje migrene koje otežavaju normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Bol u prsima - do boli u prsima dolazi zbog visokih razina kemijskih aroma koje su dodane u cigarete da dodatno poboljšaju okus.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 08:08